Γ. Ομήρου: στον οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής της ένταξης οδηγείται η Τουρκία

Η συνέχιση αμφισβήτησης από την Τουρκία, της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ, θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας, προειδοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Και κάλεσε «όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία».

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια προτομών των ηρώων της κοινότητας Πηγαινιών, ο κ. Ομήρου, επεσήμανε ότι τόσα χρόνια μετά το έπος της Τυλληρίας και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας  «τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και τον λαό της… Η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της  Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά  αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη απειλητική στάση της Τουρκίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντος της ΑΟΖ.

«Με αποκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».