Γ. Ομήρου: Ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Για κωλυσιεργία και αδράνεια στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δανείων, με αποτέλεσμα να συντηρεί και να οξύνει την τραπεζική κρίση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται στον τραπεζικό τομέα.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη αναδιάρθρωσης τους αποτελεί μείζον θέμα για τη διάσωση και την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος τόνισε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές που ανακοινώθηκε χθες θα μπορούσε να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, όμως η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ανάχωμα στην προσπάθεια επαναφοράς συνθηκών ανάπτυξης.

Επίσης, κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι συμφώνησε με την Τρόικα να υπάρξει νομικό πλαίσιο για ιδιωτικούς πλειστηριασμούς για επιχειρήσεις μέχρι τον Ιούνιο και για κύριες κατοικίες μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ δέχτηκε – όπως ανέφερε – ακόμα τη μαζική πώληση δανείων χωρίς διευκρίνιση ποιους δανειολήπτες θα αφορά.

Περαιτέρω, σημείωσε, «συνιστά πρόκληση, όπως συμβαίνει με τις τελευταίες αποφάσεις της Ελληνικής Τράπεζας, να διορίζεται Πρόεδρος με παχουλές αμοιβές».

Ο διορισμός, είπε, της Ειρένας Γεωργιάδη στην Προεδρία της Ελληνικής Τράπεζας με τον προκλητικό ετήσιο μισθό, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, πέραν του ότι αποτελεί σκάνδαλο, είναι φανερό ότι συνδέεται με πολιτικές παρεμβάσεις.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, σημείωσε, «είναι οφθαλμοφανείς και η προσπάθεια να τις απεκδυθεί αποτελεί στρουθοκαμηλισμό”, και “επίσης είναι τουλάχιστον περίεργη η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις αποφάσεις».

Κάλεσε, επίσης, την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να κρύβονται, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κάλεσε, επίσης, την Κυβέρνηση να τερματίσει τη σιωπή της γύρω από το θέμα σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Διερωτήθηκε μάλιστα περί τίνος πρόκειται και εάν έχει διοριστεί επικεφαλής ενός τέτοιου Συμβουλίου.

Διερωτήθηκε, επίσης, ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του, αν θα επικαλύπτει αρμοδιότητες του Υπουργείου Άμυνας και της ΚΥΠ, και αν πρόκειται για μια ακόμα συναλλαγή για ικανοποίηση δεσμεύσεων για βόλεμα, προσθέτοντας ότι είναι αφόρητη η πρόκληση και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά.