Γ.Ομήρου:”Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία”

Δήλωση του Προέδρου του Κ.Σ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ανεργία, τις αυξημένες φορολογίες και τις μειώσεις μισθών είναι επιτακτική η ανάγκη, να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε τόκους δανείου, τέλη και φόρους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος πέραν του ύψους του προκαλεί και αχρείαστη ταλαιπωρία στο φορολογούμενο. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να βρει τους τρόπους ώστε να δίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήρης πληροφόρηση στο κοινό και να διορθώνονται τα λάθη όπου αυτά εντοπίζονται. Το Κ.Σ ΕΔΕΚ θα αναλύσει τα νέα δεδομένα με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία, μέχρι ενός συγκεκριμένου μεγέθους, και προς αυτή την κατεύθυνση το Κ.Σ ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου η οποία τυγχάνει επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και με την οποία παγοποιείται οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις όπου το χρέος δημιουργήθηκε για αγορά ή οικοδόμηση μόνιμης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες δράσεις, ειδικά μετά τις αναφορές των πιστωτών μας και δημοσιευμάτων στο ξένο τύπο για τις στεγαστικές συνθήκες, και ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολύ ψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον θα πρέπει να προχωρήσει η πρακτική εφαρμογή του μέτρου που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και προνοεί ότι για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου.

Η διαμόρφωση ενός πλαισίου αναδιάρθρωσης των δανείων, στις περιπτώσεις που λόγω των οικονομικών συνθηκών αυτό δικαιολογείται, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες για μείωση των δόσεων και εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Μέσα από τις αναδιαρθρώσεις πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης του δανειστικού επιτοκίου ώστε η δόση να μπορεί να εξυπηρετείται από τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Θα στηρίξουμε αποφασιστικά πολιτικές για μέτρα κοινωνικής προστασίας, που είναι χρέος της κυβέρνησης και πρέπει να αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων.