Γ. Ελεγκτής: Κακοδιαχείρηση στο Συνεργατισμό -Ευθύνες διοικούντων

Ο Γ. Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” στο Sigma, για τον Συνεργατισμό, αναφέρθηκε σε κακοδιαχείρηση και σοβαρές υποθέσεις καθώς και σε ευθύνες των διοικούντων.

Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η έκθεση που αφορούσε τον Συνεργατισμό και η οποία διαβιβάστηκε στη Συνεργατική, στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα στις 10 του Οκτώβρη, δεν δημοσιοποιήθηκε.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης  είπε χαρακτηριστικά ότι «στο μάτι του κυκλώνα, πιστεύω, θα πρέπει να μπουν τις επόμενες ημέρες οι διοικούντες τον Συνεργατισμό»  και συνεχίζοντας είπε:

«Είχαμε κρίνει τότε, τον Οκτώβριο, ότι ο Συνεργατισμός ήταν και είναι μια τράπεζα, που σε λίγες μέρες ουσιαστικά θα έχει απορροφηθεί από την Ελληνική το τραπεζικό κομμάτι, και ότι ενδεχομένως μια έκθεση η οποία θα κατέγραφε τα προβλήματα, ειδικά προβλήματα διακυβέρνησης αυτής της τράπεζας, διαχείρισης, ενδεχομένως να προκαλούσε κάποια ανησυχία στους πελάτες της τράπεζας».

«Έχοντας αυτό κατά νου, σκεφτήκαμε ότι η ανάγκη για δημοσιοποίηση έπρεπε να παραμείνει σε δεύτερη προτεραιότητα και να υπερισχύσει η ανάγκη για προστασία του δημοσίου συμφέροντος, που ήταν η προστασία μιας τράπεζας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η 1η Ιουνίου είχε προκαθοριστεί ως η ημερομηνία που θα δινόταν στη δημοσιότητα η έκθεση, θεωρώντας ότι 8 – 10 μήνες αφότου διαβιβάστηκε στους εμπλεκόμενους, δεν θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι στη σχετική έκθεση καταγράφονται σωρεία υποθέσεων που καταδεικνύουν κακοδιαχείριση και καταγράφονται υποθέσεις σοβαρές, όπως η ΑΛΤΑΜΙΡΑ.

«Ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε από τη Διεύθυνση της Τράπεζας σε ένα μονόδρομο, για να επιλέξει τη συγκεκριμένη εταιρεία, και καταγράφεται και κάτι το οποίο στην πορεία φαίνεται ότι ήταν πολύ σωστό: Ότι η Τράπεζα έθετε στόχους οι οποίοι συνεχώς αποτύγχαναν, μετά χαμηλότερους στόχους και χαμηλότερους στόχους και θα έλεγα προφητικά… πού καταλήξαμε; Να διατυμπανίζει η Τράπεζα -με έναν τρόπο που σίγουρα πρέπει να ελεγχθεί- μέχρι πριν 2,5 μήνες, ότι όλα πάνε καλά, ότι όλα είναι σύμφωνα με τα στρατηγικά σχέδια, ότι υπογράψαμε κι αυτό με την ΑΛΤΑΜΙΡΑ και θα λύσουμε τα προβλήματά μας…», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Ακούσαμε ακόμη και εκεί ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον, ότι σπεύδουν οι διάφοροι επενδυτές, συνωστίζονται στα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών και της Συνεργατικής ποιος θα πρωτοπάρει την Τράπεζα. Είναι τόσο υγιής και τόσο καλή επένδυση, που τρέχουν όλοι να την πάρουν… και τώρα βλέπουμε το κράτος να αναγκάζεται να οδηγηθεί σε μια διαδικασία (δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό). Αυτό που θεωρώ δεδομένο είναι ότι πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα, ως ο μέτοχος, ο ιδιοκτήτης αυτής της τράπεζας, η οποία εμπιστεύτηκε τη διαχείριση αυτής της τράπεζας σε ένα διοικητικό συμβούλιο και σε μια διεύθυνση, θα πρέπει πάραυτα να θέσει τους μηχανισμούς για αναζήτηση ευθυνών για το γιατί οδηγηθήκαμε εδώ».

Ερωτηθείς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης έρευνας, δήλωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρώτα θα περιμένει να αντιληφθεί τους σκοπούς που έχουν άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και στη συνέχεια θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή: Sigmalive.com