Γ. Εισαγγελέας για συνέντευξη ΠτΔ: Στις ίδιες τις ερωτήσεις υπάρχουν ψευδή στοιχεία

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης σε τηλεοπτικές του παρεμβάσεις στα κανάλια Sigma και Alpha σχολίασε την  συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην εφημερίδα «Πολίτης».

Αναφορικά με τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τους δικαστές του Ανωτάτου δικαστηρίου,  όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως δεν του ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και αφού ο ίδιος του είπε πως δεν προκύπτει κάποιο ποινικό αδίκημα άρα γιατί να το πράξω από μόνος μου.

Όπως τόνισε ο κ. Κληρίδης στην συνέντευξη υπάρχουν ψευδή στοιχεία.

Μέσα στις ίδιες τις ερωτήσεις υπάρχουν ψευδή στοιχεία. Για αυτή την περίπτωση ο ίδιος (εγώ δηλαδή) σας καλεί να διορίσετε ερευνητική επιτροπή για τους δικαστές του Ανωτάτου. Εγώ δεν το έκανα ποτέ. Αυτό που συνέβη είχα ερωτηθεί σε κάποιες συνεντεύξεις τις οποίες έδωσα τελευταίως κατά πόσο εγώ επρόκειτο να προχωρήσω στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής ή και ποινικού ανακριτή.

Και η απάντησή μου ήταν πως δεν είμαι εγώ το κατάλληλο πρόσωπο να διορίσω επιτροπή αφού είμαι εμπλεκόμενος σε αυτή την ερώτηση. Δεν έχω πει ότι προέτρεψα κανένα να διορίσει ερευνητική επιτροπή ούτε και πιστεύω πως είναι θέμα ερευνητικής επιτροπής. Είναι λάθος προκείμενη στην ίδια την ερώτηση.”

Ο κ. Κληρίδης, αυτό που προτείνει να γίνει για το θέμα στο δικαστικό σώμα είναι δύο πράγματα τα οποία  ήδη εγείρονται:

Το ένα είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται η CRECO, δηλαδή πως θα διορθωθούν τα κακός έχοντα τα οποία έχουν αναδειχθεί με τα τελευταία γεγονότα.

Το δεύτερο είναι κατά πόσο η εφαρμογή των όσων ίσχυαν μέχρι πρότινως πριν την τροποποίηση της δικαστικής πρακτικής σε συγκεκριμένες δύο υποθέσεις κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι.

Για το θέμα του Βοηθού Εισαγγελέα, ο Προεδρος Αναστασιάδης, είχε πει πως δεν είπε σε αυτόν ο Γενικός Εισαγγελέας να διαβουλευθεί μαζί του και πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα και δεν θα επηρεαστεί από την άποψη οποιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Στη πραγματικότητα είχαμε μια διαβούλευση με τον ΠτΔ και είχα βολιδοσκοπηθεί σε σχέση με μια ενδεχόμενη εξέλιξη διορισμού Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως και πρέπει να πω πως ο ίδιος ο Πρόεδρος μου είπε πως είναι δικό του προνόμιο. Μου πρόσθεσε ο ίδιος όμως πως προτού όμως προβώ σε οποιανδήποτε ενέργεια θα διαβουλευθώ μαζί σου. Αυτό είναι πολύ σωστό όταν η θέση είναι ήδη καλυμμένη από τον προϊστάμενο ασφαλώς είναι λογικό και είναι και απαραίτητο για να υπάρχει μια χημεία και κάποια δεδομένα τα οποία θα έχουν μια καλή συνεργασία. Το είπε ο Πρόεδρος αυτό και είναι προς τιμήν του.”

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη δεν υπάρχει καμία ένταση, αντίθετα υπάρχει μια καλή συνεργασία και σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.