Γκρούεφσκι: “Περιμένω την στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”

Την στήριξη της Ελλάδας  για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Έ.Ε αναμένει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο.

“Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε τον δρόμο μέχρι την ένταξή μας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα” δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι, σε ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020», που διεξάγεται, σήμερα, στα Σκόπια.

“Αναμένω, η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα -μέλος της ΕΕ από την περιοχή μας και δεδηλωμένη φίλη της πολιτικής της διεύρυνσης, να στηρίξει την υιοθέτηση της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία τον προσεχή Δεκέμβριο και έτσι να συνεισφέρει καθοριστικά και αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανίων. Οι Μακεδόνες πολίτες το ίδιο αναμένουν και από τη Βουλγαρία” σημείωσε ο Ν.Γκρούεφσκι, όπως μεταδίδει το Αθηναικό πρακτορείο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως η χώρα του θέλει να απομακρυνθεί και το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ και ζήτησε εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ.

“Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε τον δρόμο μέχρι την ένταξή μας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα…Κανείς δεν θέλει περισσότερο από τη Μακεδονία να απομακρυνθεί το τελευταίο εμπόδιο που ορθώνεται στην πορεία προς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών στόχων μας.

Όπως επανειλημμένως μέχρι τώρα έχω κάνει, θα ήθελα σαφώς να επιβεβαιώσω ότι θέλουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε λύση, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί με το Ψήφισμα του ΟΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης»  δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.