Γκάλοπ: Ποιος θα μονομαχήσει με τη Φώφη Γεννηματά στον β’ γύρο

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, την ίδια ώρα που η μάχη για την πρωτιά που θα δοθεί στην κάλπη της 12ης Νοεμβρίου δείχνει ότι παραμένει αμφίρροπη ενώ όλοι ετοιμάζονται για το αποψινό debate όλων των υποψηφίων στις 9 το βράδυ στην ΕΡΤ2.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά φαίνεται να διατηρεί το κεφάλι που εξαρχής είχε πάρει στην κούρσα, αλλά, σύμφωνα με τα ευρήματα μέτρησης της εταιρείας Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», το προβάδισμα το οποίο αποσπά φαίνεται ότι είναι τέτοιο που οδηγεί σε αναμέτρηση δύο γύρων. Ως πιθανότεροι αντίπαλοι της κυρίας Γεννηματά σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ο οποίος, αν χρειαστεί, θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου, προβάλλουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού
Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι μάχονται στήθος με στήθος για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στην ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής.

Στο παιχνίδι της διεκδίκησης φαίνεται να είναι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που βελτιώνει σημαντικά την επίδοσή του μεταξύ εκείνων που σκέπτονται σοβαρά να προσέλθουν στην κάλπη, μια δεξαμενή στην οποία επίσης ανεβάζει τα ποσοστά του και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, αφήνοντας πίσω τον επίσης πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είναι σε καλύτερη θέση όταν καταγράφονται οι προτιμήσεις στο σύνολο των πολιτών.
Με αδιευκρίνιστο, ωστόσο, τον αριθμό των ψηφοφόρων, καθώς και τα χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει τελικώς στην κάλπη, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και τα δημοσκοπικά ευρήματα μόνο ως ένδειξη των διαφαινόμενων τάσεων μπορεί να ερμηνευτούν.

Οπως και να ’χει, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Marc προκύπτει ότι στο ερώτημα για την πιθανότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία θετικά απαντά το 8,9%, ποσοστό το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 4,5% που είχε απαντήσει το ίδιο στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Βελτιωμένο, στο 6,5%, από 5,3% τον Σεπτέμβριο, είναι και το ποσοστό εκείνων που απαντούν «μάλλον ναι». Κάτι που αθροιστικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες σε ποσοστό της τάξης του 15,4% εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα, γεγονός που έστω και κατά ένα μέρος αν επιβεβαιωθεί μπορεί να στείλει στις κάλπες έως και 400.000-500.000 ψηφοφόρους.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον συμμετοχής παρατηρείται αφενός μεταξύ των ανδρών -απαντά θετικά το 11,4% εξ αυτών, έναντι του 6,2% των γυναικών- και αφετέρου μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων: στην ηλικιακή ομάδα όσων είναι άνω των 45 ετών το ποσοστό της θετικής ανταπόκρισης φτάνει στο 9,8%, ενώ στους νεότερους υποχωρεί στο 6,9%.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν καλύτερο για αρχηγό, το οποίο τέθηκε στο σύνολο των 1.063 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, η κυρία Γεννηματά κατετάγη πρώτη με 22,2% (από 19% που είχε τον Σεπτέμβριο), καθώς υπερέχει έναντι των ανθυποψηφίων της σε όλες τις κατηγορίες – και κυρίως στις γυναίκες και στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε ο κ. Θεοδωράκης με 8,4% (από 7,4%), προηγούμενος με βραχεία κεφαλή του κ. Καμίνη, που πέρασε τρίτος με 8,3% (από 8,5%). Στην τέταρτη θέση παρέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης με 4,8% (από 4%) και ακολουθούν με 4,1% ο κ. Ραγκούσης (ο οποίος ανέβηκε αισθητά από το 2,1% που είχε πριν), με 3,1% ο κ. Μανιάτης (3,4%), με 0,6% ο κ. Απόστολος Πόντας, 0,5% ο κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος και 0,2% ο κ. Δημήτρης Τζιώτης. «Κανέναν ιδιαίτερα» απαντά το 31,6% των ερωτηθέντων, ενώ έλλειψη ενδιαφέροντος δηλώνει ότι έχει το 16,2% του συνόλου του δείγματος.