Γιωρκάτζη: Το 2015 μπορεί να γίνει αφετηρία για επάνοδο στην ανάπτυξη

Αισιοδοξία ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζητεί τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015.

Η αισιοδοξία της αυτή, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, βασίζεται στο γεγονός ότι η μέχρι τώρα πορεία προόδου προς έξοδο από την κρίση επιτυγχάνεται με ρυθμούς πιο γρήγορους και αποτελέσματα πιο θετικά από τις αρχικές προβλέψεις.

Ανέφερε ότι οι τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2014 “φαίνονται πιο ρεαλιστικές”.

Ανέφερε επίσης ότι δεν εξυπηρετείται σήμερα ο ρόλος των τραπεζών για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ανακοίνωσε ότι η ΚΤ έχει “στρατηγική να εφαρμόσει μέτρα ανάλογα με αυτά της ΕΚΤ ώστε να ωθήσουμε τις τράπεζες να διοχετεύσουν δανεισμό προς την πραγματική οικονομία πάντα με τρόπο βιώσιμο και με ζητούμενο τη δυνατότητα του δανειολήπτη της αποπληρωμής των δανείων”.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε προς το παρόν να τα ανακοινώσει.

Ανέφερε επίσης μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, “η ΚΤ θα μπορέσει τώρα να επικεντρωθεί και να εγκύψει στο θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων που πρέπει να είναι λογικές, δίκαιες και βιώσιμες γεγονός που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στα επιτόκια και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”.

“Επιδεικνύω πολλαπλάσια ευαισθησία στους μεγαλοοφειλέτες” και “οι τράπεζες θα παρελαύνουν πλέον μπροστά στο ΔΣ της ΚΤ για να πουν συγκεκριμένα για δάνειο προς δάνειο των μεγαλοοφειλετών τι έγινε προκειμένου να εισπραχθεί το λαβείν τους”, επισήμανε η Διοικητής της ΚΤ.

“Έχουν γίνει ορισμένες αναδιαρθρώσεις αλλά όχι σε βαθμό που είναι ικανοποιητικός”, σημείωσε.