Γιωρκάτζη στην Ερευνητική: Ενημέρωσα τον ΠτΔ για ενδεχόμενα μέτρα SSM στον Συνεργατισμό

Κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η Διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε  ότι η ίδια από το 2016 είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν πήγαινε καλά και ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) φαινόταν ότι θα έπαιρνε μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι αναλόγως με τις αναφορές που θα γίνουν για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει το ενδεχόμενο η Επιτροπή να αποφασίσει να τον καλέσει να καταθέσει αν και ο ίδιος ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί.

Η κ. Γιωρκάτζη,  απαντούσε σε ερωτήσεις ως προς τα μέτρα που λάμβανε η Κεντρική Τράπεζα για την αδράνεια που επικρατούσε στην ΣΚΤ.

Οι επιστολές μας δεν έλεγαν ότι ‘είσαστε αδρανείς και κινείστε με βραδύτητα;’ διερωτήθηκε.

Τι έπρεπε να κάνουμε, είπε, πέραν από το να πηγαίνουμε στον ίδιο τον οργανισμό με συνεχείς επιστολές να υποδεικνύουμε, να κάνουμε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, να συνεννοούμαστε με τον κ. (Διονύση) Διονυσίου, να πηγαίνουμε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολές, να έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απαντώντας σε ερώτηση πότε είχε για πρώτη φορά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζήτησαν το θέμα είπε ότι εξ’ όσων θυμάται έγινε το 2016.

Η κ. Γιωρκάτζη διευκρίνισε παράλληλα ότι η αναφορά της «γίνεται για σκοπούς της αλήθειας και μόνο της αλήθειας».

Σύμφωνα με το ημερολόγιο της για το 2018, αποστάληκαν δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγιναν πέντε συναντήσεις για το ζήτημα του Συνεργατισμού. Επιφυλάχθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής οποιαδήποτε άλλα στοιχεία έχει για συναντήσεις ή αλληλογραφία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα. Η κ. Γιωρκάτζη αναμένεται να καταθέσει εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 0900.

Αυτές οι συναντήσεις έγιναν, η πρώτη με πρωτοβουλία δική μου για να τον ενημερώσω για την κατάσταση. Αλλά, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ανησύχησε πάρα πολύ και ακολούθησαν εκτενείς συναντήσεις, μέσα σε ένα πολύ μικρό διάστημα.

Υπήρχαν κίνδυνοι για να ληφθούν μέτρα πολύ χειρότερα από το εξωτερικό από τους Ευρωπαίους και ναι μεν είχε τελειώσει, ο Συνεργατισμός, αλλά δεν είχε πεθάνει, είπε απαντώντας σε σχόλιο από την έδρα ότι τον Μάρτιο είχε ήδη διαφανεί το τέλος του Συνεργατισμού.