Γιωρκάτζη: Ντροπή και κατάντημα η αναφορά Συλλούρη για τη «λίστα»

Η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε παρεμβάσεις της σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, χαρακτήρισε «Ντροπή και κατάντημα» την αναφορά του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη,  ο οποίος είπε ότι η λίστα που έστειλε στη βουλή είναι ένα πρόχειρο και επιπόλαιο κατασκεύασμα.

Η κ. Γιωρκάτζη  είπε οτι δεν κατασκεύασε η ίδια τη λίστα, αλλά ετοιμάστηκε απο τις τράπεζες, όπως είχε ζητηθεί απο την επιτροπή οικονομικών της Βουλής.

Πρόσθεσε οτι ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τη λίστα στο νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας του να την επεξεργασθεί, χωρίς ωστόσο να του υποβληθεί γραπτώς συγκεκριμένο αίτημα.

Θα μπορούσε, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη, να ζητηθεί να γίνει επεξεργασία της λίστας απο ειδικούς, για να διπιστωθεί κατά πόσον πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκης μεταχείρισης απο τις τράπεζες.

Είπε, επίσης, οτι σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ένα δάνειο θεωρείται μη εξυπηρετούμενο, περιλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, αν δεν καταβληθούν δόσεις για τρείς μήνες.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις και εξελίξεις αναφορικά με τα στοιχεία που υπέβαλε στην Βουλή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικών, διερωτήθηκε γιατί αφού τα στοιχεία δεν ικανοποιούν τα μέλη του Σώματος δεν ζήτησαν κάτι διαφορετικό από τον νυν Διοικητή της ΚΤΚ, που απέστειλε αυτούσια τα στοιχεία.

“Να γίνει οτι κρίνει η Βουλή, εγώ έπαψα να είμαι Διοικητής εδώ και 17 μήνες. Να ρωτηθεί ο νέος Διοικητής που απέστειλε τη λίστα ως είχε.”

Την ίδια ώρα, επισήμανε οτι η ίδια ικανοποίησε το αίτημα της Βουλή για να υποβάλει τα συγκεκριμένα στοιχεία, ζητώντας τα από τις τράπεζες και καταθέτοντας τα αυτούσια, διαδραματίζοντας ρόλο “ενδιάμεσου” για να συγκεντρωθούν οι αριθμοί.

“Δεν είναι η λίστα Γιωρκάτζη, είναι η λίστα των τραπεζών. Υπάρχει συνοδευτική επιστολή που έστειλα στην Βουλή, που εξηγούσα οτι είναι τα δάνεια των τραπεζών.”