Γιωργάλλας: Οι υψηλές τιμές θα πέσουν μόνο εάν σπάσει το μονοπώλιο της ΑΗΚ

Γιωργάλλας: Οι υψηλές τιμές θα πέσουν μόνο εάν σπάσει οριστικά, το μονοπώλιο της ΑΗΚ στην αγορά ρεύματος

«Δυστυχώς το ερώτημα που τέθηκε στην Επ. Ελέγχου κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να εξορθολογιστεί η τιμή του ρεύματος στην Κύπρο δεν έχει απαντηθεί. Οι υπηρεσίες του κράτους θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ούτε αλλαγής της μεθοδολογίας αλλά ούτε και αλλαγής της δικαιολογίας που χρησιμοποιεί συνήθως η ΑΗΚ για να δικαιολογεί τις αυξήσεις, ότι αυτές οφείλονται στις διακυμάνσεις και στις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου».

Αυτά δήλωσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε το θέμα των αυξημένων τιμών που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στα τιμολόγια της Α.Η.Κ αλλά και πιθανών αλλαγών στην τιμολογιακή της πολιτική από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας.

Για να προσθέσει: «Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν οι υψηλές χρεώσεις της τιμής του ρεύματος στην πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, απλούστατα γιατί ακόμα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα τα οποία καταφέρνουν να στεγανοποιούν την παραγωγή και να ενισχύουν τη δεσπόζουσα μονοπωλιακή θέση της ΑΗΚ στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υψηλές τιμές θα υποχωρήσουν μόνο εάν ανοίξει η αγορά παραγωγής και δοθεί η δυνατότητα σε ενεργειακούς επενδυτές να παράξουν με ιδιωτικές προϋποθέσεις. Θα μειωθούν οι υψηλές τιμές μόνο εάν υπάρξει η δυνατότητα να σπάσει οριστικά το μονοπώλιο της ΑΗΚ, και εάν η Αρχή επιτέλους εισάξει στην παραγωγή της το φυσικό αέριο.

Ο κ. Γιωργάλλας -ο οποίος πρότεινε την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος στη Βουλή μαζί με τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία και Παύλο Μυλωνά- τόνισε ότι «για τους τεχνικούς υπηρεσιακούς και της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ και του υπουργείου Ενέργειας η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ με το γνωστό καλώδιο μεταφοράς, είναι ένας παράγοντας που και αυτός θα βοηθήσει την προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος».

«Μέχρι τότε δυστυχώς, μέχρι να υλοποιηθούν όλα αυτά δυστυχώς οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα βραχυκυκλώνονται μέσα στις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος υποφέροντας από τις αυξήσεις που θα ταλαιπωρούν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» κατέληξε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής της Αλληλεγγύης.