Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι απαιτείται ταχεία πρόοδος

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησης των δυο αντρών σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν κατά τη δίωρη συνάντησή τους πως η κατάσταση είναι σοβαρή κι απαιτείται ταχεία πρόοδος από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως συμφωνήθηκε επίσης η μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία Ελλάδας και Κομισιόν για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και προς το σκοπό αυτό θα οριστεί ένας ανώτερος αξιωματούχος από κάθε πλευρά. Από την πλευρά της Κομισιόν αυτός θα είναι ο αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόφσκις, ενώ από την ελληνική πλευρά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κάποιος Υπουργός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, συμφωνήθηκε επίσης να συγκροτηθεί και από την ελληνική πλευρά μια task force, που θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη Task Force για την Ελλάδα, και θα συντονίζει τις διάφορες υπηρεσίες του κράτους που έχουν να κάνουν με κοινοτικά κονδύλια.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σχοινάς είπε ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ καλύφθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και συμφωνήθηκε πως απαιτείται πρόοδος σε όλα τα μέτωπα. “Εχουμε έξι εβδομάδες για να τελειώσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες περί εντάσεων στο τεχνικό επίπεδο των συνομιλιών Αθήνας – δανειστών, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η δουλειά και να υπάρξουν αποτελέσματα. “Πρέπει να δώσουμε χρόνο στους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους”, επανέλαβε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία επανέλαβε πως αυτό δεν εμπίπτει στα θέματα που αφορούν την ΕΕ.