Γιούνκερ για την Κομισιόν στηρίζει το Βερολίνο

Την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κομισιόν εξέφρασε σαφώς η γερμανίδα καγκελάριος την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν και δράμα» εάν οι «28» εγκρίνουν την εισήγηση με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ο Γιούνκερ έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των σοσιαλιστών ηγετών στην ΕΕ, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κρατά ψηλά τη σημαία της αντίθεσης στον Λουξεμβούργιο.

Μιλώντας σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη, η Μέρκελ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία» στο Συμβούλιο των «28» για να γίνει η εισήγηση για τον Γιούνκερ.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτό ακριβώς προβλέπεται από τις συνθήκες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν και δράμα εάν εξασφαλίσουμε μία ενισχυμένη πλειοψηφία» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη των κρατών μελών».

Σημειώνοντας ότι «οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε ευρωπαϊκό πνεύμα», η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «οι ανησυχίες όλων των χωρών λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν».

Στην ίδια ομιλία, η καγκελάριος υπογράμμισε πως στην Ευρωζώνη, η ενίσχυση της ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι πρώτη προτεραιότητα και το πιο πιεστικό πρόβλημα.

Στη συζήτηση για το κατά πόσον το Σύμφωνο είναι επαρκώς ευέλικτο, η Μέρκελ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ενιαία στάση για το ζήτημα. Φωνές από σοσιαλδημοκράτες υπουργούς είχαν φανεί να στρέφονται περισσότερο προς την οπτική Ρέντσι για ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας του πλαισίου.

«Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί ομόφωνα», όπως σημείωσε η Μέρκελ, «ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό».

Το Σύμφωνο, συνέχισε, «προσφέρει από τη μία σαφές πλαίσιο ορίων και οδηγό, και από την άλλη ποικίλα μέσα για ευελιξία, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν».

«Και όπως έχουμε αναφέρει στην συμφωνία συγκυβέρνησης» συνέχισε η Μέρκελ, «αναγνωρίζουμε τη σημασία των ενισχυμένων κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο και επιτρέπει την απαραίτητη ευελιξία για δημοσιονομική εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη και υπογραμμίζει πως η σταθερή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιώσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις».