Γιορτινές ημέρες: Ποντάρουμε στα τυχερά παιχνίδια;

Ανάλυση της Μιχαέλας Φωτιάδου

Την τιμητική τους έχουν τα τυχερά παιχνίδια, κατά την περίοδο των εορτών, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την Πρωτοχρονιά. Είναι η κατ΄εξοχήν περίοδος, όπου όλοι, λίγο – πολύ, ο καθένας με τον τρόπο του, τζογάρει ή απλά παίζει!!!

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι συνδεδεμένο με αυτές τις ημέρες, όπου η ανάγκη μας για περισσότερη ευτυχία αυξάνεται στα πλαίσια, του άκρως εύφορου κλίματος. Έτσι, πολλοί ελπίζουν σε μια αλλαγή της καθημερινότητάς τους, μέσα από την Θεά Τύχη. Ο κόσμος, αναζητά λοιπόν, την τύχη του, είτε μέσω του πολύ διαδεδομένου Πρωτοχρονιάτικου λαχείου, είτε σε ”καρεδάκια” φιλικών σπιτιών ή ακόμη και σε οργανωμένα καζίνο.

Ο άνθρωπος επενδύει στην απόκτηση ενός εύκολου κέρδους, ειδικά σε αμφίβολες οικονομικά εποχές. Τις ημέρες αυτές, ακόμη και ο κόσμος που δεν είναι φίλος του τζόγου, δοκιμάζει την τύχη του, ελπίζοντας σε μια δραστική αλλαγή της καθημερινότητάς του. Το όνειρο της χλιδής, είναι ακόμη πιο έντονο υπό το φως της λαμπερής εορταστικής περιόδου.

Θα περίμενε κανείς, πως λόγω κρίσης, ο τζόγος θα μειωνόταν εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η κρίση δεν επηρεάζει αυτή την βιομηχανία, αν όχι την ενδυναμώνει και με νέα μέλη, που μέσα στο γενικότερο κλίμα απελπισίας, ψάχνουν για ευκαιρίες…Μπορεί πλέον τα ποσά που ποντάρονται να είναι μικρότερα, όμως ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία διεκδίκησης χρήματος μέσω πάσης φύσεως παιχνιδιών, είναι αισθητά αυξημένος. Δεν είναι τυχαία, η εμφάνιση τηλεοπτικών προϊόντων βασισμένα στην λογική του εύκολου χρήματος. Προφανώς και για να υπάρχουν τόσα προγράμματα, που ”μοιράζουν” λεφτά, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι τα διεκδικούν…

Είναι η εποχή, που η ελπίδα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η οικονομική κρίση, έχει κάνει όλους αυτούς, τους ευκόλως διεκδικήσιμους θησαυρούς, να είναι πιο ποθητοί από ποτέ. Γι’ αυτό και πρέπει να ήμαστε και πιο προσεχτικοί, στον τρόπο με τον οποίο τους διεκδικούμε. Λόγω της ανέχειας, που έχει χτυπήσει την μέση οικογένεια, είναι πιο εύκολο να πέσει κανείς θύμα ψευδαισθήσεων και τελικά να χάσει και τα λίγα που έχει.

Φυσικά, ειδικά αυτές τις μέρες, είναι μέσα στις συνήθειες μας να παίζουμε, όπως λένε για το ”καλό”, στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, ωστόσο θα πρέπει να βαδίζουμε προσεκτικά, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα μονοπάτια του τζόγου, όπου επενδύοντας πολλά ρισκάρουμε ακόμη περισσότερα.

Ας μην ξεχνάμε το αρχαίο: Παν μέτρον άριστον, του Αριστοτέλη, το οποίο πρέπει να έχουμε ως γενικότερο οδηγό στην ζωή μας. Μπορούμε λοιπόν, να ”παίξουμε” και φέτος για το ”καλό”, αλλά θα ταν πιο φρόνιμο, αν ποντάραμε με άλλους τρόπους για το μέλλον μας…

Ευχόμαστε από καρδιάς, ένα πολύ τυχερό, 2013!!!