Γιολίτη: Στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους

H Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλη Γιολίτη, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα νέα μέτρα ξεκαθάρισε ως προς τον ρόλο της Εθνικής Φρουράς στην τήρηση των μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο.

Δεν έρχεται για να εκφοβίσει ο στρατός ήταν το βασικό μήνυμα των δηλώσεων της Υπουργού ενώ αναφορικά με τα σημεία ελέγχου υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα για «μπλόκα» αλλά για σημεία ελέγχου γιατί όπως είπε στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός διακίνησης από Λεμεσό προς Πάφο και ποιος ο ρόλος που έχει ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά, η κα Γιολίτη είπε πως η Αστυνομία μαζί με την Εθνική Φρουρά, ετοίμασαν ένα επιχειρησιακό πλάνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Εξήγησε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει και στις εισόδους και στις εξόδους των συγκεκριμένων πόλεων, αλλά και στην ύπαιθρο, για να εφαρμοστούν τα διατάγματα.

Όσον αφορά στην Εθνική Φρουρά, είπε πως «είναι βέβαιο ότι η ιδιομορφία των μέτρων απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό δυναμικού, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία», σημειώνοντας «ότι ένας σημαντικός αριθμός από την αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό». «Επομένως», ανέφερε, «η ενίσχυση μας ήταν επιβεβλημένη».

Τόνισε εξάλλου πως ο στρατός δεν έρχεται ούτε για να εκφοβίσει, ούτε για να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αλλά έρχεται για να συνδράμει και να βοηθήσει. Σημείωσε ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την Αστυνομία «είναι να είναι ανθρώπινη, να κάνει συστάσεις και να κινείται στα πλαίσια της κοινής λογικής και της στήριξης».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία οι οποίες κάνουν λόγο για ελλιπείς ελέγχους, η κα Γιολίτη απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση. «Παίρνω την κατάσταση ελέγχων κάθε πρωί από όλες τις Επαρχίες και είναι αρκετοί οι έλεγχοι που γίνονται από την αστυνομία και έχουμε και αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα αστυνομικός για τον κάθε πολίτη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν έχει επέμβει η Αστυνομία, γιατί απλά η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Γι’ αυτό και ζητούμε να συνδράμει ο κόσμος με ατομική υπευθυνότητα στο έργο που όλοι τώρα καλούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μπλόκα στην είσοδο έξοδο της Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε ότι «υπάρχει το επιχειρησιακό πλάνο, που θα δημιουργεί σημεία ελέγχου».

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μπλόκα, γιατί επιδίωξη μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος, ούτε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Θα υπάρχουν σημεία ελέγχου στους αυτοκινητοδρόμους και σε άλλα σημεία της υπαίθρου. Άρα, να είστε βέβαιοι πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα τηρούνται και η Αστυνομία θα είναι εκεί ακριβώς για να τα ελέγχει».

Σε σχέση με τον δικηγορικό κόσμο, που δεν εμπίπτει στις ουσιώδεις υπηρεσίες, και τι διαδικασίες διενεργούνται ώστε να μπορούν να κάνουν εμφανίσεις στα δικαστήρια, η κα Γιολίτη είπε ότι με τη συνδρομή της Προέδρου και της Αρχι-πρωτοκολλήτριας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκωσίας «είμαστε σε συνεννόηση, ούτως ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια συνταγματικά θέματα, ώστε να δίδεται κατ’ εξαίρεση άδεια» Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, σημειώνοντας «πως πρόκειται μόνο για δύο εβδομάδες, όπου θα δίδεται άδεια σε κάποιους δικηγόρους να μπορούν να ταξιδεύσουν σε άλλες Επαρχίες».

Εναρκτήρια ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Έμιλυς Γιολίτη για τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Πολιτεία από τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Από την πρώτη στιγμή, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν για την Πολιτεία αδιαπραγμάτευτη. Για να έχουν, όμως, ουσιαστική αξία τα μέτρα και οι θυσίες που θα υποστούμε, χρειάζεται να διασφαλίσουμε την τήρησή τους στον μέγιστο βαθμό. Αυτή είναι αποστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομικής Δύναμης αλλά και μελών της Εθνικής Φρουράς, που θα συνδράμουν στο έργο μας.

Δεν έχουμε επιλογή και δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιτηρήσουμε αυστηρά τα νέα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οι Αστυνομικοί μας, που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επιτήρηση των μέτρων και τα μέλη της Εθνικής Φρουράς δεν είναι ούτε εχθροί, ούτε τιμωροί. Βρίσκονται στο καθήκον σε πρωτόγνωρες συνθήκες για να διασφαλίσουν πως οι θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας δεν θα πάνε χαμένες. Βρίσκονται στο καθήκον για να προστατέψουν όλους εμάς από τον αόρατο εχθρό και την εξάπλωσή του. Έχουν και αυτοί οικογένειες, παππούδες και γιαγιάδες και φίλους. Σε αυτήν τη μάχη δεν νοείται να υπάρχουν στρατόπεδα και αντεγκλήσεις. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μια γροθιά, είμαστε μαζί και όχι απέναντι. Είμαστε όλοι εναντίον του ιού. Είναι η ώρα της μέγιστης συστράτευσης, απέναντι στην Πανδημία. Της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, που τόσο άδολα και χωρίς φειδώ επιδείξαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για τη συνδρομή τους στο έργο της Αστυνομίας και στην κοινή μάχη που δίνουμε όλοι για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Κανένας από εμάς, δεν επιθυμεί να ζει κάτω από συνθήκες περιορισμού. Μακάρι να μη χρειαστεί να δοθεί κανένα εξώδικο και αυτό θα συμβεί εάν όλοι μας τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα. Επιτρέψτε μου να σημειώσω και το εξής για την πόλη μου τη Λεμεσό αλλά και την πόλη καταγωγής μου, την Πάφο. Δεν ήταν ποτέ σκοπός και δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να δημιουργήσουμε πόλεις και πολίτες δυο ταχυτήτων. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα των τοπικών λοκντάουνς. Αυτό όμως δείχνει η επιδημιολογική εικόνα των πόλεων, αυτό εισηγήθηκαν οι ειδικοί για να ξανά ορθοποδήσουμε το συντομότερο, αυτούς ακούσαμε και αυτό θα εφαρμόσουμε. Είμαι Λεμεσιανή και ξέρω πως οι συντοπίτες μου, όπως και οι Παφίτες θα δοκιμαστούμε ιδιαίτερα. Γνωρίζω όμως πως έχουμε τα ψυχικά αποθέματα και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει.

Κατανοώ την κόπωση που επήλθε, τον φόβο και την ανησυχία που επικρατεί. Τα νιώθουμε κι εμείς και οι οικογένειές μας. Η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ομαλότητα, πιο κοντά στην παλιά καθημερινότητά μας. Στην επαφή, χωρίς φόβο, με τους δικούς μας ανθρώπους. Στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Όσο πιο πολύ πειθαρχήσουμε στα μέτρα, γι’ αυτήν την περίοδο των δύο εβδομάδων, τόσο πιο κοντά θα οδηγηθούμε σε ασφαλή Χριστούγεννα για εμάς και τις οικογένειές μας. Για να τα γιορτάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ομαλές συνθήκες και να μην λείπει κανείς από τη συντροφιά μας.

Απευθύνω έκκληση σε όλους να συμμαχήσετε με την Πολιτεία, για να θέσουμε φραγμό στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Σας καλώ να εφαρμόσετε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Χρειάζεται συλλογικότητα για να πετύχουμε αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Με σύνεση, υπακοή και αποφασιστικότητα.

Καλή δύναμη σ’ όλους.