Για 5 χρόνια «ανέκρινε» πάνω από 200 πλούσιους για να μάθει τη φόρμουλα της επιτυχίας

Το βιβλίο «Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals» πήρε κάτι περισσότερο από 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς τόσο χρειάστηκε ο Thomas Corley για να αναλύσει τις συνήθειες των κροίσων.

Τι του έμεινε από όλο αυτό το ταξίδι; Αν πρέπει να κρατήσει ένα μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν πως η επιχειρηματικότητα δεν είναι καθόλου αυτό που νομίζουμε. Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάποιοι του την περιέγραψαν ακόμα και ως… «εξαιρετικά βαρετή».

Και πώς τα κατάφεραν τότε και έπιασαν την καλή; Γιατί πίστευαν στον εαυτό τους, γιατί ήταν αισιόδοξοι ως άνθρωποι και γιατί αγαπούσαν τελικά τη δουλειά τους.

Ο Corley πέρασε από συνέντευξη 233 πετυχημένους επιχειρηματίες με κριτήριο να βγάζουν τουλάχιστον 160.000 δολάρια τον χρόνο και να έχουν περιουσία πάνω από 3,2 εκατ. δολάρια. Οι 177 μάλιστα εξ αυτών ήταν αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι.

«Αυτό που ανακάλυψα στη μελέτη μου των 5 χρόνων είναι πως πολλοί αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι επιχειρηματίες βρήκαν το ταξίδι τους προς την επιτυχία εξαιρετικά βαρετό. Εκεί όπου τίποτα δεν συνέβαινε δηλαδή μέρα με τη μέρα, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους. Για άλλους επιχειρηματίες της έρευνάς μου, το ταξίδι έμοιαζε σαν αργά βήματα μέσα στην κόλαση. Μια κόλαση που έπρεπε να διασχίζουν ένα εμπόδιο τη φορά, μια αποτυχία τη φορά, μια απογοήτευση τη φορά, μια απόρριψη μετά την άλλη».

Ο κόσμος του επιχειρείν δεν είναι έτσι όπως τον φαντάζονται οι περισσότεροι, λέει ο ερευνητής. Τα πρώτα στάδια είναι δύσκολα και σίγουρα όχι για όλους. Και τελικά αυτό που θα γείρει την παλάντζα δεν είναι τα ταλέντα και οι περγαμηνές, δεν είναι το προϊόν και η υπηρεσία, αλλά η… καθαρή τύχη, διατείνεται πάντα ο Corley.

Η συνταγή του πετυχημένου, μας λέει, είναι το γεγονός ότι πιστεύει πως είναι αρκετά καλός στη δουλειά του ή θα γίνει κάποια στιγμή αρκετά καλός. Και παρά τις αποτυχίες και τα εμπόδια, αγαπά τελικά αυτό που κάνει, καθώς είναι η πηγή της καθημερινής του ενέργεια, το μόνο κίνητρο που τον κρατά χαρούμενο στη ζωή.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε λοιπόν έναν πετυχημένο επιχειρηματία μη ζηλέψετε τα πλούτη του, υποδεικνύει ο συγγραφέας, εντυπωσιαστείτε απλώς από το γεγονός ότι το τόλμησε…