Για την pole position

Και να που μας προέκυψε η πρώτη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι είπαν πως είναι ιδιαίτερα νωρίς. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησε τόσο νωρίς -15 μήνες πριν – η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που αφορούν τις προεδρικές εκλογές. Ούτε είναι μυστικό ότι- όπως κάθε φορά -«τρέχουν» αυτή την ώρα αρκετές άλλες έρευνες με θέμα τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Μάλιστα τα αποτελέσματά των περισσότερων από αυτές τις έρευνες-όπως συνήθως- δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Οι έρευνες αυτές έχουν κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα και σκοπεύουν είτε να καταγράψουν την υφιστάμενη δυναμική κάποιων προσωπικοτήτων είτε -όταν δημοσιοποιούνται -να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού ή των κομμάτων προς συγκεκριμένες προσωπικότητες ή κατευθύνσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα παιγνίδι για την «pole position» (όρος που χρησιμοποιείται στους αγώνες αυτοκινήτων της Formula 1 που δηλώνει την «τοποθέτηση σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης» ) στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η διαφορά με την F1 είναι ότι σε αυτό το παιγνίδι πολλές φορές κάποιοι παράγοντές του να είναι αμφίσημοι ή και σκοτεινοί.

Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση να ξεχωρίζει είναι το γεγονός -που καταγράφεται στην συγκεκριμένη έρευνα με εξαιρετική ευκρίνεια- ότι το παιγνίδι του «pole position» αυτή τη φορά δεν παίζεται στο κεντρώο ή αριστερό χώρο αλλά στο χώρο της Δεξιάς. Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά στο μετά την τουρκική εισβολή διαμορφωμένο εκλογικό τοπίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Δεξιά δεν έχει ένα μόνο «κυρίαρχο» υποψήφιο δηλαδή έναν υποψήφιο που πραγματικά να «έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο». Αντίθετα φαίνεται ότι το παιγνίδι του υποψηφίου της Δεξιάς «παίζεται».

Η προσπάθεια που έγινε τις τελευταίες μέρες από τους υποστηρικτές του προέδρου του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να έφερε αποτελέσματα, αφού ο έτερος εν δυνάμει υποψήφιος της Δεξιάς -ο συμπαθής υπουργός εξωτερικών- άντεξε την πίεση, ακολουθώντας τον χρυσό κανόνα της σιωπής. Και φαίνεται ότι κέρδισε έτσι τoν πρώτο γύρο.

Όμως – όπως και στους αγώνες της Formula 1- η κούρσα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Και θα είναι μια κούρσα με πολλούς γύρους μέχρι το τερματισμό. Κατακρίβειαν -και κατ’ αναλογία των αγώνων της F1-  είμαστε ακόμα στα προκαταρτικά των προκριματικών.

Όσο για τους υπόλοιπους – το κέντρο, το παράκεντρο και το κεντροαριστερό- φαντάζουν προς το παρόν να έβαλαν τον εαυτό τους σε ρόλο δεύτερο. Κι αν δεν αλλάξουν στάση και συμπεριφορά σύντομα-μα πολύ σύντομα- αυτός ο ρόλος θα τους στείλει στις κερκίδες ως απλούς θεατές ενός έργου που το έχουν ξαναδεί ήδη δυο φορές.

Γιώργος Περδίκης