Για πρώτη φορά σ’ έναν χρόνο υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως υποχώρησαν για πρώτη φορά σε έναν χρόνο, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση σε καταναλωτές και μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το κόστος των τροφίμων κατέγραψε μείωση κατά 2,5% τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το υψηλό εννέα ετών και σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από τον Μάιο του 2020. Οι τιμές των φυτικών ελαίων και των δημητριακών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις σε κρέας και ζάχαρη.

Οι τιμές σιτηρά, κρέας και φυτικά έλαια – συστατικά που περιλαμβάνονται σε πάρα πολλά τρόφιμα, διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ – σημείωσαν φέτος σημαντική αύξηση λόγω των εισαγωγών από την Κίνα, το άνοιγμα των οικονομιών και τις καιρικές συνθήκες που απειλούν τις καλλιέργειες.

Η πτώση του περασμένου μήνα θα μπορούσε να περιορίσει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, τόσο για τις κεντρικές τράπεζες που πιέζονται για τον περιορισμό των μέτρων στήριξης όσο και για τα φτωχότερα κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού τους.