Για ποιο λόγο τα παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα στον κορωνοϊό;

Σπαζοκεφαλιά για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά αναπτύσσουν γερές αντιστάσεις απέναντι στον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει περίπου 500 θανάτους και 29 χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως.

Κανένα παιδί μικρότερο των 15 ετών δεν έχει νοσήσει από τον επικίνδυνο ιό από τις 22 Ιανουαρίου, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα κρούσματα του ιού στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», «τα παιδιά ενδέχεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό και, εάν μολυνθούν, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες».

Επιχειρώντας να καταγράψουν τον αριθμό των κρουσμάτων των παιδιών που προσβλήθηκαν από τον ιό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως, ένα κορίτσι, ηλικίας 9 μηνών στο Πεκίνο, ένα παιδί στη Γερμανία, που κόλλησε τον ιό από τον πατέρα του κι ένα παιδί στην επαρχία Σεντσέν της Κίνας, έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, ωστόσο δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Νεογέννητο 30 ημερών ο νεότερος ασθενής στον κόσμο

Χθες, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένα βρέφος στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της μόλυνσης του ιού, βρέθηκε θετικό στον ιό, μόλις 30 ώρες μετά την γέννησή του. Η μητέρα του μωρού είχε εμφανίσει συμπτώματα του κορωναϊού.

Τα παιδιά, πάντως, δεν φαίνονται να είναι ευεπίφορα στον ιό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Απ’ όλα όσα έχουμε δει και για λόγους που δεν είναι σαφείς για εμάς, φαίνεται ότι ο ιός επηρεάζει πρωτίστως τους ενήλικες», υπογραμμίζει στον ιστότοπο «Business Insider» ο Ρίτσαρντ Μαρτινέλο, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Γιέιλ.

«Επιπλέον, ορισμένες από τις αναφορές που έρχονται από την Κίνα είναι από νοσοκομεία ενηλίκων και όχι από παιδιατρικές κλινικές, κατά συνέπεια ενδεχομένως να μην έχουμε μία πραγματικά εικόνα των δεδομένων αυτών».

Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν λίγα κρούσματα στην κατηγορία των παιδιών είναι καλό , σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, αν σκεφθεί κανείς ότι είναι λιγότερο σχολαστικά με το πλύσιμο των χεριών, ξεχνούν πολλές φορές να καλύψουν με τα χέρια ή τον αγκώνα τους το πρόσωπό τους όταν βήχουν και δεν αποφεύγουν τις επαφές με τους φίλους τους – συμπεριφορές που μπορούν να διαδώσουν τα μικρόβια.
coronavirus

Εάν ο κορωναϊός αρχίσει να μολύνει τα παιδιά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξάπλωση της ασθένειας

«Αν μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά – αυτό είναι πρώτον καλό για τα ίδια και δεύτερον , καλό για τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε στον «Business Insider» ο Άαρον Μίλστουν, επιδημιολόγος και καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Εάν ο κορωναϊός αρχίσει να μολύνει τα παιδιά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξάπλωση της ασθένειας», προσθέτει.

Τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι παρόμοια με εκείνα του SARS που σχετίζονται με την πνευμονία ή την γρίπη: πυρετός, βήχας, ρίγη, κεφαλαλγία, δυσκολία στην αναπνοή και πονόλαιμος.

Αλλά και στην περίπτωση του SARS, που είχε προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων παγκοσμίως με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις οκτώ χιλιάδες από το Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003, υπήρξαν 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα παιδιών. Και αυτά εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και μάλιστα δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος παιδιού ή εφήβου από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί.

Για τους ειδικούς, δύο είναι πιθανότατα οι λόγοι για τους οποίους έχουν αρρωστήσει λίγα παιδιά από τον κορωνοιό:

1ον: Είναι λιγότερο πιθανό να εκτεθούν άμεσα, από την πηγή δηλαδή του ιού, που στην προκειμένου περίπτωση εντοπίστηκε στην υπαίθρια αγορά της κινεζικής πόλης Ουχάν και,
2ον: με διαφορετικό τρόπο ο παιδικός οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Βέμπερ, καθηγητής επιδημιολογίας και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Εξάλλου δεν υπάρχουν πολλά παιδιά που πηγαίνουν στις υπαίθριες αγορές», πρόσθεσε ο Weber.
«Είναι επίσης πιθανό οι ενήλικες να μην μεταδίδουν τον ιό στα παιδιά επειδή είναι προσεκτικοί με την υγιεινή τους, δηλαδή πλένουν συχνά τα χέρια τους, καλύπτουν το στόμα τους όταν βήχουν και απομονώνονται όταν αισθάνονται άρρωστοι», όπως αναφέρει.