Για ποιο λόγο η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή..! (Video)

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή σε σύγκριση με άλλα τυριά; Περιέχει κάτι το ιδιαίτερο ή για την τσουχτερή τιμή της ευθύνεται μόνο η διαδικασία παραγωγής της; Βρήκαμε όλες τις απαντήσεις που αναζητούσαμε στο παρακάτω βίντεο του Food Insider.

H κοινή ρόδα παρμεζάνας ζυγίζει 40 κιλά και κοστίζει 12,5€ τα 500γρ, δηλαδή τη διπλάσια περίπου τιμή από ένα τσένταρ. Ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η παρμεζάνα περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος και πιο συγκεκριμένα 492 λίτρα/ ρόδα. Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί παράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Νότιας Ιταλίας, όπου υπάρχουν 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία. Εκεί παράγεται η αυθεντική Parmigiano Reggiano, που φέρει την επίσημη σφραγίδα και πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία περνούν από το γρασίδι στην αγελάδα και από εκεί στο γάλα και ύστερα στο τυρί, χαρίζοντάς του τη γνωστή σε όλους μας μοναδική γεύση.

Κάθε χρόνο παράγονται 3,6 δισεκατομμύρια ρόδες παρμεζάνας και η συγκεκριμένη βιομηχανία αξίζει 2,2 δισεκατομμύρια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει είναι οι αντιγραφές, καθώς το ενώ το όνομα Parmigiano Reggiano είναι κατοχυρωμένο, το «parmesan» δεν είναι, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές, κυρίως εκτός Ευρώπης, να συγχέουν τα δύο.

Δες το βίντεο για να δεις όλη τη διαδικασία παραγωγής: