Για ποιο λόγο είναι θολές οι φωτογραφίες από τη Γάζα στο Google Maps

Γιατί εμφανίζεται τόσο θολή στο Google Maps η Γάζα, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη;
Αυτό ρωτούν μια σειρά ερευνητές που έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, θέλοντας να καταγράψουν τις ισραηλινές επιθέσεις και το μέγεθος της καταστροφής.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε υψηλής ευκρίνειας δορυφορικές εικόνες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μάς πάει πίσω», λέει ο ερευνητής Samir στο BBC.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης εμφανίζονται στο Google Earth με εικόνες χαμηλής ανάλυσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υψηλής ευκρίνειας δορυφορικές εικόνες τους.

 

Η χρήση των δορυφορικών εικόνων είναι σήμερα αποφασιστικής σημασίας για την καταγραφή μιας ένοπλης σύγκρουσης. Εκεί κοιτούν οι ερευνητές για να επιβεβαιώσουν τις αναφορές για επιθέσεις.

Οι πιο πρόσφατες εικόνες του Google Earth ωστόσο για τη Γάζα είναι θολές. «Οι πιο πρόσφατες εικόνες του Google Earth είναι από το 2016 και δείχνουν χάλια», ενώ οι εικόνες από τη Συρία είναι πολύ καλής ποιότητας, όπως αποκάλυψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Aric Toler.

Η Google ισχυρίζεται πως ο στόχος της είναι «να ανανεώνονται οι εικόνες των πυκνοκατοικημένων περιοχών σε συχνή βάση», αυτό δεν φαίνεται να ισχύει όμως για τη Γάζα.

Όπως αποκαλύπτει το BBC, μέχρι και πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει περιορισμούς στην ποιότητα των δορυφορικών εικόνων που παρέχουν αμερικανικές εταιρίες τόσο για το Ισραήλ όσο και την Παλαιστίνη.

Οι περιορισμοί ίσχυαν από το 1997, μετά την αξίωση του Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται κάποιες «ευαίσθητες» περιοχές θολές, όπως συμβαίνει με τις στρατιωτικές βάσεις, το Ισραήλ όμως ήταν η μόνη χώρα που είχε πετύχει αυτόν τον διακανονισμό.

Όταν ωστόσο μη αμερικανικές εταιρίες άρχισαν να παρέχουν δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, όπως η γαλλική Airbus, οι Αμερικανοί κατάλαβαν πως αυτοί οι περιορισμοί έπρεπε να σταματήσουν να υφίστανται.

Κάτι που συνέβη επισήμως από τον Ιούλιο του 2020. Γιατί όμως η Γάζα παραμένει θολή;

Το BBC μίλησε με την Google και την Apple για το ζήτημα. Η Apple δήλωσε πως εργάζεται για να επικαιροποιήσει τους χάρτες της με υψηλής ποιότητες εικόνες.

Η Google είπε πως οι εικόνες της προέρχονται από διάφορους παρόχους και σκέφτεται «ευκαιρίες για να ανανεώσουμε τις δορυφορικές εικόνες, όσο εικόνες υψηλής ανάλυσης γίνονται διαθέσιμες». Τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα.