Για «Πιθανές εξελίξεις» στο Κυπριακό συζήτησαν Γιλντιρίμ – Ακιντζί

O  Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για «πιθανές εξελίξεις» στο Κυπριακό, αλλά απέφυγε να επεκταθεί.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έφτασε σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Η Τουρκία, δήλωσε, συνεχίζει την στήριξη σε μια συνολική λύση και προσδοκά να δημιουργηθεί, μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Κύπρο, η βάση για να συγκληθεί και πάλι η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από την αρχή στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν η δημιουργία ενός νέου και μόνιμου συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών στο νησί. Επίσης, δήλωσε ότι μια συνολική λύση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την συμφωνία στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αλλά με την αφομοίωση της πεποίθησης για ένα κοινό συνεταιρισμό.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Τον συνοδεύουν η σύζυγός του Σεμίχα και οι υπουργοί Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου, Συγκοινωνιών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, όπως επίσης και ο βοηθός προέδρου στο ΑΚΡ Αχμέτ Σοϊγκούν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν εκμεταλλευτεί το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά ήταν μέρος των συμφωνιών Ταλάτ-Χριστόφια. Επίσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για θέμα που έγκειται στις συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το Σύνταγμα της οποίας Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία είναι τα πιο ευνοούμενα έθνη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών «αποτελεί βάση για να υπάρχει ισορροπία Τούρκων-Ελλήνων στην Κύπρο.