Για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελέγχονται από τον ΟΗΕ Μαδαγασκάρη και Λίβανος

Σύγχρονη δουλεία, εξαναγκαστικοί γάμοι, εκμετάλλευση παιδιών για σκληρή εργασία. Οι καταγγελίες για τη Μαδαγασκάρη, μία χώρα που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπαίνουν στο στόχαστρο του ΟΗΕ. Στη χώρα έφτασε η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Γκουλνούρα Σαχινιάν για να ερευνήσει τις σοκαριστικές καταγγελίες.

Θα πρέπει να «εκτιμήσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αρχές για να περιορίσουν την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στα ορυχεία και τα λατομεία, τους αναγκαστικούς γάμους και την αναγκαστική εργασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

μιας τελικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα, 20.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 -17 ετών, εργάζονται στην παραγωγή βανίλιας στη χώρα, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα.

Η ίδια έρευνα θα γίνει και για το Λίβανο. Είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες για γυναίκες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στον Λίβανο, αλλά και στο Κουβέιτ και την Ιορδανία και υποβάλλονται σε βασανιστήρια, κακοποιήσεις ή ακόμη και βιάζονται από τους εργοδότες τους.