Για κάθε εθνοφρουρό στην Κύπρο, αναλογούν 4,3 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων

Ως ιδιαίτερα δυσμενές για την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσιάζεται το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, με την κυπριακή ΑΟΖ, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών να είναι πλήρως εκτεθειμένη στα κατοχικά στρατεύματα.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου Άριστος Αριστοτέλους, η Λευκωσία εκτός από διπλωματικά διαβήματα, δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή. «Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ» σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, ο οποίος όμως αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό Ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό.

Βάσει της μελέτης, το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο το 2017 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς απέναντι στους 10.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, βρίσκονται 43.000 του Κατοχικού Στρατού. Συνεπώς «για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες». Μεγάλη και σε βάρος της Κύπρου είναι και η αναλογία σε άρματα μάχης και γενικά οπλικά συστήματα.

Αναφέρεται επίσης στην έκθεση ότι η μείωση του αριθμού των κληρωτών στην Εθνική Φρουρά, λόγω υπογεννητικότητας και δεκατετράμηνης θητείας, όπως και η μη αναπλήρωση ή ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και καθιστά το θέμα της ΑΟΖ «ευαίσθητο σημείο άσκησης στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό».