Γιατί το αποφάσισα;

Υποταγμένοι σε πολιτικές ηγεσίες ανίκανες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών τους, με την μιζέρια να έχει γίνει η καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας, συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα στο καθημερινό πλέον άκουσμα για αδικίες, σκάνδαλα και διαφθορά. Παραμένουμε παρατηρητές στην ανήθικη πελατειακή σχέση, εξουσίας – κομμάτων με τους πολίτες-ψηφοφόρους, που ζυγίζουν το ποιόν του κάθε ανθρώπου, ανάλογα με απαρχαιωμένες ιδεολογίες, πολιτικές και εκλογικές εξυπηρετήσεις, κλείνοντας την πόρτα σε όσους δεν συμμετέχουν σε αυτή την δοσοληψία.

Δυστυχώς από τον καιρό που θυμάμαι, αυτή η μέθοδος ήταν πάντα αποτελεσματική για τα κόμματα και την εξουσία, παρασύροντας και εγκλωβίζοντας σε αυτό το σύστημα τον απλό λαό, προσφέροντας του υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις και ανταλλάγματα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει χαθεί.

Για μένα η δύναμη μιας ελεύθερης φωνής, φανερώνει καταστάσεις και εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο σαν γνήσια φωνή του λαού και των προβλημάτων του, η οποία δυστυχώς απουσιάζει συχνά από την κοινωνική κονίστρα του τόπου μας. Τέτοιες φωνές με διαλογισμό και κριτικό πνεύμα πρέπει να ακουστούν για να σπάσουν το φράγμα των κλειστών αυτών κυκλωμάτων και να προχωρήσουμε με πνεύμα ελεύθερο για το κοινό καλό. Για να ακουστούμε πιο δυνατά από τη κακοφωνία του κατεστημένου, είναι καιρός να φύγουμε από το ΕΓΩ και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο ΕΜΕΙΣ. Καιρός να σταθούμε και να παλέψουμε για τον συνάνθρωπο μας και όχι για προσωπικά συμφέροντα και ατζέντες. Να ακούσουμε και να παλέψουμε για τις ανησυχίες και τις ανάγκες του κάθε θυμωμένου, αγανακτισμένου, απογοητευμένου και ντροπιασμένου συμπολίτη μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Νιώθοντας αυτήν την αγανάκτηση και μη αντέχοντας άλλο αυτή την κατάσταση ως απλός και ενεργός πολίτης, αποφάσισα να συμμετέχω στην αρένα της πολιτικής με στόχο να γίνω μία από αυτές τις φωνές. Με ενθουσιασμό και πίστη, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον κ. Θεοπέμπτου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην επαρχία μας, την Πάφο, στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές.

Με τη βοήθεια σας θα παλέψουμε μαζί για να αλλάξουμε κάποιες άσχημες νοοτροπίες που μας κρατάνε πίσω. Έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας, απέναντι στους νέους που δυστυχώς έπαψαν να πιστεύουν στις αξίες και στα ιδεώδη.

Το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να προσέξουν την αγωγή των νέων και να τους προσφέρουν πρότυπα και ευκαιρίες συμμετοχής στα κοινά, ώστε οι νέοι μας, να βρουν το σωστό προσανατολισμό, να βρουν νόημα στη ζωή. Ως εκπαιδευτικός εκτός από την γνωσιολογική κατάρτιση που δίνουμε στα παιδιά μας, το σημαντικότερο είναι η ανθρωπιστική μόρφωση για αρετή και ηθική και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έρχομαι τώρα αντιμέτωπη μαζί τους, να αποδείξω στους νέους ότι δεν έχουν χαθεί αυτές οι αξίες και όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε.

Η διαχρονική μου πορεία και η ανιδιοτελής προσφορά μου στα κοινά ήταν και είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ως πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και με την υπέροχη ομάδα που είχα στο πλευρό μου (τους οποίους ευχαριστώ θερμά), καταφέραμε να  προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τους καταναλωτές της Πάφου με την γνώση που τους παρείχαμε, με  ομιλίες από εξαίρετους επιστήμονες.

Με συνεχείς ελέγχους σε καταστήματα  και  υπεραγορές της επαρχίας μας για τις τιμές και για την ποιότητα, αλλά και στα σχολικά κυλικεία, καταφέραμε να είμαστε πιο κοντά στην προστασία του συνανθρώπου μας. Καταφέραμε ο κάθε πολίτης να έχει φωνή και να απαιτεί τα δικαιώματα του σε οποιαδήποτε μορφή τον επηρεάζει. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες βοηθήσαμε και υιοθετήσαμε οικογένειες που χρειάζονταν την στήριξη μας  και φροντίσαμε ως σύνδεσμος να είμαστε εκεί για τον οποιονδήποτε  ήθελε την βοήθεια μας.

Στα πλαίσια της κοινωνικής δραστηριότητας μου εδώ και χρόνια είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω εξαίρετους ανθρώπους. Ανθρώπους απλούς με τα δικά τους προβλήματα, με τις δικές του έννοιες, ανθρώπους που μου άνοιξαν το σπίτι και την καρδιά τους, που με αγάπησαν και τους αγάπησα βρισκόμενοι πάντα στην ίδια πορεία για το κοινό καλό των συμπολιτών μας της κοινωνίας και της Πάφου γενικότερα.

Έχω ηθικό καθήκον και υποχρέωση σε όλο αυτόν τον όμορφο κόσμο, να συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα, να στέκομαι και να βοηθάω τον συμπολίτη μου. Γι’ αυτό τον σκοπό κατέρχομαι και ως υποψήφια βουλευτής Πάφου στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ένα κίνημα καθαρό, ειλικρινή, διάφανο με εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Ας πούμε ο καθένας μας το θαρραλέο ΟΧΙ σε αυτή την κοινωνική παράσταση που όλοι μας είμαστε τις περισσότερες φορές κομπάρσοι και ας γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές και να κερδίσουμε πίσω την ανθρώπινη μας αξιοπρέπεια. Μαζί μπορούμε, μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

*Της Χρίστας Χριστοφή Παναγιώτου

– Υποψήφια Βουλευτής Πάφου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών