Γιατί τα χαρτονομίσματα δεν διαλύονται στο πλυντήριο; – Τι γίνεται με τα πλαστά;

Πιάνοντας ένα χαρτονόμισμα στα χέρια μας οι περισσότεροι νομίζουμε ότι είναι φτιαγμένο από χαρτί. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά.

Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα χαρτονόμισμα δεν διαλύεται στο πλυντήριο;

Τα χαρτονομίσματα λοιπόν είναι φτιαγμένα από 74% βαμβάκι και 25% λινό.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι τα φθαρμένα ή ελλιπή χαρτονομίσματα (π.χ. όσα έχουν καεί, κοπεί ή αποσυντεθεί σε ορισμένα σημεία), τα οποία πληρούν ορισμένα κριτήρια, αντικαθίστανται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Για παράδειγμα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αντικαθιστούν φθαρμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε περίπτωση που ο κάτοχός τους προσκομίσει πάνω από το 50% του τραπεζογραμματίου ή μπορεί να αποδείξει ότι το ελλείπον (μεγαλύτερο) τμήμα του τραπεζογραμματίου έχει καταστραφεί. Τα τραπεζογραμμάτια που έχουν καταστεί ελλιπή ή φθαρεί σκόπιμα δεν εξαργυρώνονται.

Τι γίνεται με τα πλαστά;

Πέρυσι και συγκεριμένα στο δεύτερο μισό του 2018 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κνετρική Τράπεζα η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4,0% και 3,7% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.