Γιατί πρέπει να μειωθεί η θητεία

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει την κοινωνία καθώς και τη Πολιτεία για μακρύ χρονικό διάστημα είναι το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Επειδή το θέμα έχει πολλές και ευαίσθητες πτυχές όλοι απέφευγαν να το διαχειριστούν και να το αντιμετωπίσουν με τόλμη και παρρησία. Αναγνωρίζω ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καταβάλλει σημαντική, αξιόλογη και θετική προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και πιστεύω ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ήδη έπρεπε να προχωρήσει άμεσα και στη μείωση της θητείας.

Πιστεύω ότι η μείωση της θητείας σε 13 μήνες με άμεση και ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμων οπλιτών επιτυγχάνουμε τα κάτωθι:

1. Με την ένταξη νέου μόνιμου στελεχιακού δυναμικού στην Εθνική Φρουρά ενισχύεται το αξιόμαχο του στρατεύματος και αναβαθμίζεται η ισχύς του στρατεύματος.

2. Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, αφού το κόστος ανά στρατεύσιμο αποδεδειγμένα είναι μεγαλύτερο από το κόστος ανά μόνιμο οπλίτη λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι με τη πρόσληψη ενός νέου Άνεργου εξοικονομείται ταυτόχρονα και το Ανεργιακό Επίδομα ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που ανέρχεται από 600 – 1000 Ευρώ μηνιαίως.

3. Μειώνεται το φαινόμενο της φυγοστρατίας αφού η μείωση της θητείας αποδεδειγμένα οδηγεί σε μείωση των φυγόστρατων.

4. Οι οικογένειες των στρατιωτών που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης τους, θα εξοικονομήσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως που είναι το κόστος συντήρησης για κάθε στρατιώτη.

5. Δημιουργούνται συνθήκες για παραγωγικότερη αξιοποίηση του στρατιωτικού χρόνου για ουσιαστική εκπαίδευση.

6. Προσλαμβάνονται νέοι άνεργοι για να ενισχύσουν το μόνιμο στρατιωτικό στελεχιακό δυναμικό.

7. Με την πρόσληψη των νέων μόνιμων οπλιτών είναι ευκαιρία να αναβαθμιστούν τα αξιόλογα στελέχη της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται στην κατώτερη βαθμίδα όπως Μόνιμοι υπαξιωματικοί, ΕΠΥ, Εθελόντριες κ.α.

Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό και τεκμηριωμένο επιχείρημα για να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου μείωσης θητείας σε 13 μήνες και ούτε χωρεί δικαιολογία για περαιτέρω μελέτη.

Χωρίς άλλη αναβολή μπορεί το μέτρο να εφαρμοσθεί, αρχής γενομένης, από τώρα και να ανακοινωθεί έγκαιρα για να υπάρξουν και οι σχετικές διευθετήσεις για το θέμα των σπουδών των στρατιωτών.

Αναμένουμε στην υλοποίηση του μέτρου, διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να επιμείνουμε μέχρι τέλους γιατί πιστεύουμε στην ορθότητα του μέτρου της μείωσης της θητείας.

*Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ – Ευρωβουλευτής

lefteris christoforou