Γιατί ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από τον μισθό του πρωθυπουργού

Προσπαθώντας να διατηρήσει την πολιτική στήριξη του ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού του, ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από το μισθό του πρωθυπουργού.

Όπως έγινε γνωστό μέσω του σάιτ της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι δεν θα λάβει την αμοιβή του πρωθυπουργού. Ο προκάτοχός του Τζουζέπε Κόντε επρόκειτο να αμειφθεί με 115.00 ευρώ το χρόνο, όμως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να λάβει μόνο το 80% των χρημάτων.

Αφότου κλήθηκε να διαδεχθεί τον Κόντε, τον Φεβρουάριο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε ένα μείγμα από τεχνοκράτες και πολιτικούς από όλο το ιδεολογικό φάσμα για να συστήσει την κυβέρνησή του. Έκτοτε, εφαρμόζει ένα επιθετικό πρόγραμμα δαπανών, που στόχο έχει να επανεκκινήσει την ιταλική οικονομία έπειτα από το σοκ του κορωνοϊού.

Στην Ιταλία, λαϊκιστικές φωνές τόσο μέσα όσο και έξω από την κυβέρνηση έχουν επικρίνει τους υψηλούς μισθούς των κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι, η κίνηση του Ντράγκι ενδεχομένως να του εξασφαλίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δούλευε στο παρελθόν στον ιδιωτικό τομέα, κατέχοντας διάφορες θέσεις στην Goldman Sachs.