Γιατί, κύριοι, μας έχετε αναγκάσει να  ζούμε στην εξορία;

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία υπογράφει η Αφροδίτη Παρασκευά, η οποία κατάγεται από την Πόλη Χρυσοχούς αλλά ζει μόνιμα στη Λευκωσία.

Το να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να επιλέξει τον τόπο όπου θέλει να ζει και να εργάζεται, είναι μεγάλο προτέρημα και ελευθερία. Δυστυχώς, όμως, εμάς, τους νέους της περιφέρειας Πόλεως Χρυσοχούς και της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα, μας έχουν στερήσει αυτό το δικαίωμα εδώ και πολλά χρόνια.

Τι κι αν έχουμε 10 πτυχία και μεταπτυχιακά; Οι προοπτικές και ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή μας είναιμηδαμινές, έως και ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα εμείς οι νέοι να έχουμε εγκαταλείψει τον τόπο μας, μια περιοχή «όνειρο»,αναζητώντας ένα «καλύτερο μέλλον» στις μεγαλουπόλεις

Στην εξορία λοιπόν κι εγώ, στη Λευκωσία. χωρίς θάλασσακαι πράσινο, με καυσαέρια και μπόλικο τσιμέντο. Και όλα αυτά γιατί κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για την τύχη της περιοχής μας ερήμην μαςΚάθε ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής μας παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες εδώ και πολλά χρόνια, εξαναγκάζοντας τη νεολαία σε φυγή. Ως επακόλουθο, η περιοχή μας έχει πλέον ερημώσει

Αλήθεια, όσοι γράφετε με σπρέι στους τοίχους και τα πεζοδρόμια των δικών σας πόλεων το σύνθημα “SAVE AKAMASαπό τι προσπαθείτε να «σώσετε» τον Ακάμα; Η περιοχή σφύζει από φύση και καθαρό αέρα και αποτελεί, ίσως, το πιο παραδεισένιο τοπίο του νησιού μας. Γιατί δεν προσπαθείτε να σώσετε τις δικές σας περιοχές που έχουν γεμίσει με κτίρια και υποφέρουν από έλλειψη πρασίνου και οξυγόνου; Σταματήστε να λεηλατείτε τις πόλεις σας και ξεκινήστε να φυτεύετε με κάθε ευκαιρία δέντρα, όπως κάνουμε χρόνια τώρα εμείς στην δική μας περιοχή.

Έχει τύχει πολλές φορές να ακούσω πρωτευουσιάνους,Λεμεσιανούς και άλλους να παραπονιούνται ότι ερχόμαστε και κλέβουμε τις δουλειές τους. Ε λοιπόν, οι δικές σας μονομερείς αποφάσεις, μας έχουν κλέψει και στερήσει εδώ και 30 χρόνια τις περιουσίες μας, τις οικογένειές μας, την ελευθερία επιλογής του επαγγέλματος που θέλουμε να ασκούμε και κυρίως την επιλογή να ζούμε στον τόπο μας. Έχουμε αγανακτήσει. 

Ως νέοι της Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων του Ακάμα, στοχεύουμε στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Οραματιζόμαστε ότι μια μέρα, όλοι όσοι καταγόμαστε από την περιοχή αυτή, θα μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στον τόπο μαςΕλπίζουμε ότι η περιοχή θα μπορεί κάποτε να προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους, νέους και γέρους και δεν θα αναγκάζεται κανένας μας να εγκαταλείψει τα αγαπημένα του πρόσωπα και το σπίτι του,για να ζήσει στην εξορία. 

Η περιοχή μας εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000, τον βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το οποίο αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονταιΗ προσέγγιση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι, όχι μόνο δεν αποκλείει, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει τις βιώσιμες μορφές δασοκομίας, αλιείας, γεωργίας και τουρισμού κι έτσι κάθε δίκτυο Natura 2000 διασφαλίζει ένα μακρόπνοο μέλλον για τους ανθρώπους που ζουν στις εν λόγω περιοχές. Στην Κύπρο δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, αφού οι περιοχές Natura αντιμετωπίζονται ως περιοχές όπου δεν επιτρέπεται καμία ανάπτυξη. Γιατί; Είναι πολλά τα «γιατί» που παραμένουν αναπάντητα εδώ και χρόνια, τη στιγμή που η τοπική κοινωνία και οικονομία της βορειοδυτικής Κύπρου παλεύουν στον αναπνευστήρα. Δεν ζητούμε, και ούτε θέλουμε να μετατρέψουμε τον Ακάμα σε τσιμεντένια μεγαλούπολη.

Απαιτούμε όμως τη λελογισμένη και αειφόρο ανάπτυξη που δικαιούμαστε.

Εμείς, οι νέοι της περιοχής του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς, είμαστε αποφασισμένοι να αναστήσουμε την περιοχή μας, απαιτώντας την απαραίτητη στήριξη από τους κυβερνώντες. Έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσετε τις υποσχέσεις σας και να υλοποιήσετε όλα όσα μας είχατε διαβεβαιώσει ότι θα πράξετε με την εκλογή σας. Έφτασε η ώρα της αποπληρωμής, χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές!

Αφροδίτη Παρασκευά

Δικηγόρος