“Γιατί κλαίει το μωρό μου;” – Διαβάστε μερικές συχνές αιτίες

Είναι πολύ αξιαγάπητα, μικρά και χαριτωμένα….όμως όταν κλαίνε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αιτία!Τα μωρά χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας το κλάμα, καθώς δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφράσουν αυτό που θέλουν…Ας δούμε κάποιες συχνές αιτίες που προκαλούν το κλάμα του μωρού και τι θέλει να μας πει.

Φυσικά μια πρώτη αιτία κλάματος είναι και η προφανής, αυτή της πείνας!Ειδικά τον πρώτο καιρό που θηλάζει, ίσως είναι και πιο συχνό και η μητέρα δεν ξέρει και πόσο και αν χόρτασε το μωρό,αυτό σίγουρα αν πεινάει ενστικτωδώς κινείται προς το στήθος της μητέρας του.Το γάλα ίσως να μη σταματήσει το κλάμα αμέσως, αλλά καλό είναι να το αφήσετε να φάει αν θέλει, αυτό ξέρει να σταματήσει όταν χορτάσει.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία για την οποία θα βάλλει τα κλάματα είναι επειδή θέλει να του αλλάξετε την πάνα του.Μερικά μωρά σας θα σας ενημερώσουν αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα. Άλλα δεν ενοχλούνται όταν είναι λερωμένα, χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί γονείς εκπλήσσονται όταν σηκώνουν το παιδί τους και αντιλαμβάνονται ότι έχει λερωθεί και δεν έκανε κανένα θόρυβο.

Ένας άλλος λόγος είναι το ότι μπορεί να ζεσταίνεται πολύ ή να κρυώνει.Συνήθως τυλίγουμε το νεογέννητο μας με μια κουβέρτα και προσπαθούμε να το κρατάμε ζεστό κατά κανόνα, το μωρό πρέπει να φοράει ένα ρούχο παραπάνω από εσάς. Έτσι, όταν το μωρό σας κρυώνει, όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα, αυτό θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας.Ωστόσο να είστε προσεκτικοί και να μην του φοράτε πολλά ρούχα, γιατί τα μωρά συνήθως διαμαρτύρονται όταν κρυώνουν και όχι όταν ζεσταίνονται, άρα δεν θα σας το δείξουν τόσο έντονα.

Τρυφερή και απαραίτητη μια αγκαλιά μπορεί να είναι αιτία για κλάματα.Τα μωρά θέλουν να τα παίρνετε αγκαλιά. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τη φωνή τους, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς τους και μπορούν ακόμη να αναγνωρίσουν το μοναδικό άρωμά τους ,ιδίως το γάλα της μαμάς. Ίσως αναρωτιέστε αν θα κακομάθετε το παιδί σας αν το κρατάτε αγκαλιά τόσο πολύ, αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του αυτό δεν ισχύει.Αν στο μωρό σας αρέσει η προσοχή, σηκώστε το, βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κρατήστε το κοντά σας.

Πολύ απλά δεν αντέχει μια κατάσταση!Ίσως να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο μετά από διακοπές με πολλά μέλη της οικογένειας ή ότι στο τέλος κάθε ημέρας κλαίει ενώ δεν υπάρχει λόγος. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν -τα φώτα, το θόρυβο, να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι- και ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να τα κατακλύζει. Το κλάμα είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «έχω βαρεθεί». Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το μωρό σας είναι κουρασμένο.

Δεν αισθάνεται καλά.Αν μόλις έχετε ταΐσει το μωρό σας και έχετε ελέγξει ότι είναι άνετο,μπορεί να ενοχλείται από κάτι τόσο απλό όσο μια τρίχα που είναι τυλιγμένη γύρω από δάχτυλό του ή μια ετικέτα στα ρούχα του που το ενοχλεί,αλλά αυτό συνεχίζει να κλαίει, ελέγξτε τη θερμοκρασία του για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να είναι διαφορετικό από το κλάμα απογοήτευσης ή πείνας, σίγουρα με τον καιρό μαθαίνει κανείς να το ξεχωρίζει.

Αν πάλι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει πολύ πιθανό΄ν το μικρό σας να υποφέρει από κολικούς.Πολλά νεογέννητα είναι ανήσυχα κάποιες στιγμές. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από λίγα λεπτά έως και πολλές ώρες αν υποφέρει από κολικούς. Το ακατάπαυστο κλάμα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι ένδειξη κολικών.