Γιατί καποιοι καρδινάλιοι δε θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για το νέο Πάπα

Το Κολέγιο των Καρδιναλίων έχει 207 μέλη όμως μόνο 115 θα συμμετάσχουν στην εκλογή του επόμενου πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μόνο οι καρδινάλιοι που ήταν κάτω των 80 ετών όταν άρχισε η περίοδος της «κενής έδρας», στις 28 Φεβρουαρίου —μετά δηλαδή την επίσημη παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ’— έχουν δικαίωμα ψήφου.

Αυτό σημαίνει ότι από τους 207, μπορούν να ψηφίσουν οι 117, ωστόσο δύο δεν θα δώσουν το «παρών» στο κονκλάβιο: ο Ινδονήσιος καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα για λόγους υγείας και ο Βρετανός Κιθ Ο’ Μπράιαν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά».

Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό, στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, για να επιλέξουν τον νέο πάπα. Από αυτούς, οι 48 έγιναν καρδινάλιοι επί Ιωάννη Παύλου Β’ και οι 67 επί Βενέδικτου ΙΣΤ’, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από τους 115 εκλέκτορες, οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι: 60, εκ των οποίων οι 28 είναι Ιταλοί. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 19 εκπροσώπους και η Βόρεια Αμερική με 14. Έντεκα είναι Αφρικανοί, δέκα Ασιάτες και ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ, είναι Αυστραλός.

Ο νεότερος όλων είναι ο Ινδός Καρδινάλιος Μπαζέλιος Τοτουνκάλ, 53 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι ο Γερμανός Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έκλεισε τα 80 στις 5 Μαρτίου.

Ο γηραιότερος καρδινάλιος —που δεν έχει δικαίωμα ψήφου— είναι ο Ιταλός Ερσίλιο Τονίνι, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 1914.