Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το 10% του χρόνου μας είμαστε με τα μάτια κλειστά. Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υγρασία στα μάτια μας όμως η πραγματική αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει για να παίρνει ο εγκέφαλος μικρές δόσεις ξεκούρασης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκμεταλλεύεται ακόμη και το κλάσμα του δευτερολέπτου για να ξεκουραστεί. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αυτή η πνευματική “σιέστα” μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και μερικά δευτερόλεπτα προτού αποκατασταθεί πλήρως η προσοχή του ατόμου.

Οι ερευνητές έφθασαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα έπειτα από μια έρευνα που διεξήχθη σε 20 υγιείς νεαρούς εθελοντές, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε απεικονιστικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν οι εθελοντές έκλειναν τα μάτια τους οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή έβγαιναν παροδικά εκτός λειτουργίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 15-20 στιγμές ξεκούρασης το λεπτό. 

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Proceedings of the Nature Academy of Sciences” οι 20 εθελοντές τοποθετήθηκαν σε εγκεφαλικό τομογράφο ενώ έβλεπαν σκηνές από την βρετανική κωμωδία Mr. Bean.

Καθώς οι εθελοντές ανοιγόκλειναν τα βλέφαρά τους, οι ερευνητές ανίχνευσαν ένα στιγμιαίο πάγωμα στον οπτικό φλοιό και τον σωματοαισθητηριακό φλοιό του εγκεφάλου- και οι δύο εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων- καθώς και στις περιοχές που κυβερνούν την προσοχή.