Γιαννάκης Ομήρου:Μείζον στοίχημα η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη

Την ανάγκη να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις εξελίξεις για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Διάσκεψη που διοργανώνει η ΔΕΟΚ.

«Μείζον στοίχημα» χαρακτήρισε τη διαρκή, ασφαλή αλλά και ανταγωνιστική ενέργεια στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι  «για την Κύπρο, ο τομέας της ενέργειας, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας… τα θετικά αποτελέσματα στις σχετικές έρευνες εντός της ΑΟΖ  της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των δικών της ενεργειακών αναγκών ,όσο και στη συμβολή της χώρας στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Στόχος είναι , σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέγιστα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας για το Κυπριακό, στις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού. Βρίσκεται όμως διαρκώς αντιμέτωπη στην  κορυφούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας που προσβλέπει στη διχοτόμηση της Κύπρου, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυρίαρχων δικαιωμάτων της για διερεύνηση και εξόρυξη ενδεχομένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εντός ΑΟΖ.

Την αδιαλλαξία της Τουρκίας μπορεί να χειριστεί με αυστηρότερη αντιμετώπιση η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση.Η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους συγκρούεται ευθέως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 την οποία αρνείται να κυρώσει η Τουρκία, είπε ο κ. Ομήρου.