Γιακουμή: Συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΣ για τα θέματα προσφύγων

Δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου ΔΗΠΑ – Συνεργασία κου Μιχάλη Γιακουμή για τη συνάντηση της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων με τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Σήμερα συναντήσαμε τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κο Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ανταλλάξαμε απόψεις και μας ενημέρωσε για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα ζητήματα των εκτοπισθέντων μας.

Εμείς με τη σειρά μας θίξαμε ξανά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος.

Κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης, γι’ αυτό και αναμένουμε εξατομικευμένες, πολιτικές λύσεις, καθότι πολλοί πρόσφυγες κατάφεραν να χτίσουν ξανά τη ζωή τους μετά τον πόλεμο, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι άλλες ανάγκες έχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, άλλες οι γονείς μας και άλλες η 3η και 4η γενιά, δηλαδή τα παιδιά των εκτοπισθέντων.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι οποίοι διαμένουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή τουρκοκυπριακές οικίες, δηλαδή, σπίτια και άλλα κτήρια που χρονολογούνται με τα γνωστά προβλήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις προηγούμενες μέρες.

Οι γονείς μας βλέπουν τα παιδιά τους χωρίς μέλλον στην ίδια τους την πατρίδα και τους γονείς τους να διαμένουν σε ακατάλληλα κτήρια και να εξευτελίζονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Και να επισημάνω ότι η δική μου η γενιά, δηλαδή η 3η και 4η γενιά εκτοπισθέντων, ούσα η πιο αδικημένη κατηγορία νέων στον τόπο μας, παραμένει μέχρι σήμερα:

· χωρίς ακίνητη περιουσία,

· χωρίς επαγγελματική προοπτική,

· χωρίς προσωπική εξέλιξη.

Δυστυχώς, η κατοχή δημιούργησε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων.

Χρειάζεται επιτέλους μια συνολική προσφυγική πολιτική στον τόπο μας.

Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός στην ισότιμη κατανομή βαρών, στην απώλεια χρήσης, στα θέματα μέριμνας, στα θέματα τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Προτείνουμε, όπως, δημιουργηθεί ένας ενιαίος, κρατικός φορέας υπό τον οποίο θα πρέπει να εισαχθούν όλες οι προαναφερθείσες υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο με σκοπό τις άμεσες και κυρίως εξατομικευμένες λύσεις στα προβλήματα του κάθε εκτοπισθέντα ξεχωριστά βάσει των αναγκών του τη δεδομένη στιγμή κατά την οποία ζητά βοήθεια από το κράτος.

Το κράτος πρέπει να αποτελεί δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του.

Για εμένα, η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού μας είναι οι εκτοπισθέντες μας και τα παιδιά τους.

Το κράτος θα πρέπει να αγκαλιάσει τον προσφυγικό κόσμο και κυρίως τη νέα γενιά προσφύγων ως την όψη του καλύτερου εαυτού της.

Αναμένουμε ότι οι καλές προθέσεις του νέου Υπουργού Εσωτερικών θα βρουν πρόσφορο έδαφος, έτσι ώστε να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική για τους εκτοπισθέντες μας και τα παιδιά τους βάσει και του προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη.