Γεωργιάδης: Προσβλέπουμε στην ηγεσία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήλωση Αναπληρωτή Προέδρου κ. Χάρη Γεωργιάδη μετά την Επιτροπή Εξωτερικών

Είχαμε στην Επιτροπή Εξωτερικών μια πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση με την Πρέσβειρα της Γαλλίας για τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας. Μπορώ να πω ότι προσβλέπουμε στην ηγεσία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα και από τα θέματα που έχουν συζητηθεί θέλω να σταθώ στην προσπάθεια, στην πρωτοβουλία για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους, είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά με μια φωνή σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις εξωτερικές της σχέσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τις κινήσεις για την κοινή άμυνα και για τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό όπως και θεωρούμε προτεραιότητα την προώθηση του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Έτσι είναι που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει πράγματι στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια το στρατηγικό βάρος που πρέπει να διαθέτει. Και σ’ αυτό το πλαίσιο ασφαλώς θα προσέθετα και την ανάγκη να υπάρξει μια αξιόπιστη, κοινή πολιτική έναντι της Τουρκίας. Έχουμε συμφωνήσει με την Πρέσβειρα της Γαλλίας ότι θα συνεχίσουμε την από κοινού παρακολούθηση αυτού και άλλων θεμάτων που μας απασχολούν.