Γεωργιάδης: Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε χαιρετισμό του στη 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό δήλωσε ότι οι  μεταρρυθμίσεις που γίνονται από την Κυβέρνηση δεν αποτελούν αποκλειστικά μνημονιακές απαιτήσεις αλλά είναι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε και θέλουμε.

Ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος από την ύφεση και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού».

Μίλησε για την σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θετική αλλαγή.

Έχουμε ήδη εφαρμόσει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνική πρόνοιας, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα θέλουμε να συνεχίσουμε με την εξίσου φιλόδοξη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο για αυξήσεις μισθών που θα διασυνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, καθώς και ενισχυμένη κινητικότητα και ένα βελτιωμένο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγών.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί πρόβλημα το οποίο, όπως διαβεβαίωσε τους συνέδρους, η Κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει. «Μην περιμένετε θαύματα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που θα πρέπει να περιμένουν είναι μια «σταθερή πρόοδος και μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης».

Σε αναφορά του σε άλλο σημείο στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι παραμένει κύριος στόχος πολιτικής. Η σχετική διαδικασία που αφορά στο Λιμάνι Λεμεσού είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσουν το Λιμάνι Λάρνακας, η Cyta και το Κρατικό Λαχείο. Τον επόμενο χρόνο η προσδοκία είναι να προχωρήσει και η αδειοδότηση του θερέτρου – καζίνο, πρόσθεσε.

Οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε, «είναι απολύτως απαραίτητες στην προσπάθεια διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς μας, στη προσπάθεια επίσης της διασφάλισης μακροπρόθεσμα υγειών δημόσιων οικονομικών και στο τέλος της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας».

«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων ακόμη και όταν η Τρόικα δεν είναι πια εδώ», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι σ` αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η βοήθεια όλων.

Σε δικό της σύντομο χαιρετισμό, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της οικονομίας, αλλά ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ιστορικά ψηλά επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και ανεργίας.

«Με συλλογική προσπάθεια, δέσμευση και αποφασιστικότητα, στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ωσότου μειωθούν σε αποδεκτά και υγιή επίπεδα», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη.

Ένας σταθερός τραπεζικός τομέας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η Κύπρος ως ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο, είπε.