Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Η Κύπρος έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί

Γεωργιάδης: Η Κύπρος έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί, με ευαισθησία και σεβασμό θα επιτελεί το καθήκον της στις ανθρωπιστικές περιπτώσεις που πρέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να παραμείνει αυτό το ζήτημα ανεξέλεγκτο και να μετατραπεί σε μια απειλή για την εθνική ασφάλεια

Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μηταράκη υποδέχθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χάρης Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη και στελέχη του κόμματος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το μεταναστευτικό με τον κ. Μηταράκη να βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για να συμμετάσχει ως ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού με τίτλο «Μεταναστευτικό, μια συνεχής πρόκληση». Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Τορναρίτης κατά τη συνάντηση έθεσαν το πολιτικό πλαίσιο γύρω από το μεταναστευτικό και την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, με τον κ. Μηταράκη να τονίζει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίσουν στο ζήτημα Ελλάδα και Κύπρος και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε τα εξής:

«Η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Ελλάδα και ασφαλώς η Κύπρος. Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, τις δικές σας κ. Υπουργέ, καταγράφεται μια αξιοσημείωτη πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των μεταναστευτικών ροών. Αυτά τα ζητήματα συζητήσαμε σήμερα. Η παρουσία σας κύριε Υπουργέ στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι εξαιρετικά σημαντική και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, είναι κορυφαίο ζήτημα πολιτικής. Και θέλουμε να ακούσουμε, να συνεργαστούμε, να αντλήσουμε συμπεράσματα και από τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου και στην Κύπρο με αποτελεσματικότητα, με αξιοπιστία να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης που θα διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και την οικονομική προοπτική της πατρίδας μας.

Η Κύπρος έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί, με ευαισθησία και σεβασμό θα επιτελεί το καθήκον της στις ανθρωπιστικές περιπτώσεις που πρέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να παραμείνει αυτό το ζήτημα ανεξέλεγκτο και να μετατραπεί σε μια απειλή για την εθνική ασφάλεια. Κύριε Υπουργέ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι και δικό σας σπίτι. Η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αδερφή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας άρα αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που η παρουσία σας μας χαροποιεί. Διαβιβάζω βεβαίως και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της παράταξης του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είναι περιορισμένος λόγω επαφής, αλλά διαβιβάζει και ο ίδιος τους δικούς του θερμούς χαιρετισμούς μαζί με τις ευχαριστίες του για την παρουσία σας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Μηταράκης δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την ευγενική του πρόσκληση και τον φίλο Χάρη Γεωργιάδη για τη φιλοξενία σήμερα στο σπίτι μου, στο κομματικό μου σπίτι, στο αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε η Ευρώπη αντιμετωπίζει από το 2015 και μετά μια έντονη μεταναστευτική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δυσανάλογα τις πρώτες χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα όπως είναι η Κύπρος όπως είναι οι άλλες χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων και στον διαχωρισμό προσφύγων που δικαιούνται προστασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου που αυτονόητα η Ελλάδα πλήρως εφαρμόζει από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και απελαύνουμε όπως προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει επιτύχει ένα θετικό ισοζύγιο περισσότερων νόμιμων αναχωρήσεων από τη χώρα μας, είτε με απελάσεις είτε με εθελοντικές επιστροφές, είτε με μετεγκαταστάσεις, από τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων. Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προέκυψε φυσικά λόγω του επικείμενου νέου Συμφώνου, προέκυψε επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σήμερα στο υπάρχον πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, η απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, θεσμοθετήσαμε μια ισχυρή συμμαχία, τις χώρες της Μεσογείου, τις MED5 που μαζί με το φίλο Νίκο Νουρή εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες. Και θα τονίσω σ’ αυτές τις δικές μας ανάγκες τρία σημεία: To πρώτο σημείο είναι η εξωτερική διάσταση, η αποτροπή των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ αυτό πρέπει να συντελέσει ένα βασικό ρόλο η Frontex αλλά παράλληλα και η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών διέλευσης και προέλευσης. Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι να υπάρχει ένας κοινός, ευρωπαϊκός, αποτελεσματικός μηχανισμός απελάσεων ώστε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες μας δεν είναι οι πύλες εισόδου για τους λαθροδιακινητές και τρίτον, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.

 

Φίλε Χάρη όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώσαμε και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος. Αυτό τώρα πρέπει να μεταφραστεί στο νέο Σύμφωνο, ν’ ακουστούν οι θέσεις της ισχυρής συμμαχίας των MED5 στο οποίο πλέον η Κύπρος παίζει ένα καταλυτικό ρόλο. Και όπως λέει και ο λαός μας, στα δύσκολα μετράνε η πράξεις».

 

9/4/2021