Γεωργιάδης για Λευκορωσία: Είναι ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης

Γεωργιάδης: Δεν χρειάζονται πιέσεις προς τη Λευκωσία για να συναινέσει σε κυρώσεις προς το καθεστώς της Λευκορωσίας. Συμφωνούμε. Είναι ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όμως είναι ξεκάθαρη η θέση μας πως πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα στην Τουρκία.

Συνέχεια στην ενημέρωση αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου και τις εξελίξεις που αφορούν στο κυπριακό, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου παραθέτοντας πρόγευμα εργασίας στους Πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με τον Πρόεδρο της παράταξης παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης και οι βουλευτές και Αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αννίτα Δημητρίου και κ. Ευθύμιος Δίπλαρος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χάρης Γεωργιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Είχαμε μια πολύ καλή επαφή με τους Πρέσβεις και Εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι μέσα από τη στενή, συστηματική διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι που πρέπει να χειριστούμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν. Κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Συζητήσαμε με τους Πρέσβεις, ενημερώσαμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν, εξηγήσαμε για παράδειγμα ότι κινήσεις σε σχέση με το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια διαλόγου και θεωρώ πως με πολύ κατανόηση οι Ευρωπαίοι Πρέσβεις άκουσαν τις απόψεις μας».

Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το ζήτημα των κυρώσεων στη Λευκορωσία, τις πιέσεις προς την Κύπρο και τη συζήτηση γύρω από την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Βερολίνου, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε:

«Δεν χρειάζονται πιέσεις προς τη Λευκωσία για να συναινέσει σε κυρώσεις προς το καθεστώς της Λευκορωσίας. Συμφωνούμε. Είναι ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά ξέρω πως αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης. Πως πρέπει πράγματι να επιβληθούν κυρώσεις στο αυταρχικό, αντί-δημοκρατικό καθεστώς της Λευκορωσίας. Ποια πίεση χρειάζεται; Συμφωνούμε. Την ίδια ώρα όμως είναι ξεκάθαρη η θέση μας πως πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα στην Τουρκία. Κουβεντιάσαμε και αυτό το ζήτημα με τους Πρέσβεις και θεωρούμε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας του Βερολίνου πρέπει και στην πλευρά της Τουρκίας να σταλεί ένα μήνυμα με κάποιου είδους κυρώσεις όπως αυτές που έχουν τροχοδρομηθεί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τους χειρισμούς που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «ασφαλώς συμφωνούμε και ξεκαθαρίζω. Δεν τίθεται ζήτημα πιέσεων για να συμφωνήσουμε σε κυρώσεις στη Λευκορωσία. Είναι θέση μας και θέση της κυβέρνησης. Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει, Κύπριος πολίτης, κυπριακό πολιτικό κόμμα και το υπογραμμίζω αυτό γιατί έχω παρακολουθήσει κάποιες προσεγγίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ, αλλά θεωρώ πως και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως δεν μπορεί να υπάρξει είτε διαφορετική άποψη είτε διαφορετική προσέγγιση είτε τελικά να μην υπάρξει μια σωστή ευρωπαϊκή θέση γι’ αυτό το ζήτημα».