Γεωργιάδης: Άρση των περιορισμών στα κεφάλαια αρχές του 2014

Στους πρώτους μήνες του 2014 τοποθετεί χρονικά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων με δηλώσεις του στους Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται αρχικά στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας περί άρσης των περιορισμών τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, σχολιάζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό ανακοινώθηκε «παρά την πολύμηνη καθυστέρηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των τραπεζών και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν έχουν θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη ομαλών τραπεζικών λειτουργιών».

Κατά την εφημερίδα. ο κ. Γεωργιάδης διαφοροποιείται ελαφρώς, λέγοντας ότι ίσως πάρει λίγο περισσότερο χρόνο η άρση των περιορισμών. «Ο Πρόεδρος έχει βάλει ψηλά τον πήχη για εμάς. Η άρση των περιορισμών θα γίνει οπωσδήποτε τους πρώτους μήνες του 2014», είπε ο Υπουργός στην εφημερίδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τη δυναμική που μας έχει επιτρέψει να προβούμε στη σταδιακή άρση των περιορισμών», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλούμενη οικονομολόγους η βρετανική εφημερίδα γράφει πως υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι περιορισμοί μπορούν να μειωθούν σταδιακά στο σύνολό τους έως τον Ιανουάριο. Η Φιόνα Μάλεν, διευθύντρια του οικονομικού οίκου Sapienta Economics, σχολιάζει ότι με δεδομένο το χρόνο που χρειάστηκε για τις αλλαγές στην Τράπεζα Κύπρου είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο συνεργατισμός μπορεί να αναδιαρθρωθεί πριν από τη διορία του Μαρτίου.

Κύπριος αναλυτής, που διατηρεί την ανωνυμία του, χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως «αρκετά αισιόδοξο, αν αναλογιστούμε τις παρούσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα».