ΓεΣΥ: Ιστορική πρώτη μέρα εφαρμογής της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης

Ιστορική πρώτη μέρα εφαρμογής της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης για την υγεία στη Κύπρο.

Σήμερα εφαρμόζεται το Γενικό Σύστημα Υγείας και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σευπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας,  από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ 510.000 δικαιούχοι και με τον  Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν συμβληθεί 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια και αριθμός ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων.

Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1000 σκευασμάτων. Ο κατάλογος αυτός, θα επικαιροποιείται με νέα φάρμακα.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία.

Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του συστήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες  βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαφαινόμενα προβλήματα που προβλέπεται να υπάρξουν στα αρχικά στάδια.

Η Α’ φάση του ΓεΣΥ περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς.