Γερουν Νταισελμπλουμ : Ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ

 

Μιλώντας  στην Ολλανδική τηλεόραση, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Νταισελμπλουμ χαρακτήρισε την έκθεση ξεπερασμένη εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα. Δηλώνει έκπληκτος από τη «σκληρότητά» της, λέγοντας ότι η χώρα τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι υπονοεί η έκθεση η οποία είναι «αχρείαστα απαισιόδοξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ συμφώνησε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το χρέος, σημειώνει ότι έγινε κάποια ελάφρυνση και αν είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερη και οι Ελληνες παραμείνουν εποικοδομητικοί, αυτό θα γίνει. Επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «κούρεμα» ,αλλά μόνο ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής.

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση για την Ελλάδα το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφώνησε σε πολλά, αλλά όχι στο ότι πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα. Όλα τα μέλη κατέστησαν σαφές ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στο αφορολόγητο (διεύρυνση φορολογικής βάσης) και στις συντάξεις στο όνομα της αποκατάστασης αδικιών. Εκφράστηκε επίσης συντονισμένη πίεση για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων, αλλά και πρόταση κάποιων μελών για πλεονάσματα συνδυασμένα με την ανάπτυξη.

Τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή μέχρι σήμερα” η οποία αναμένεται να διαμορφώσει το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ. Ωστόσο, άλλα μέλη επέμεναν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.