Γερμανός ΥΦ.ΕΞ. : Στόχος η ενίσχυση συνεργασίας των δύο χωρών

Ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ,  φθάνει στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα  με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Γερμανίας, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ροτ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου, μίλησε για τη σημασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και για την ανάγκη όπως η Τουρκία συμμορφωθεί πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Κύπρο, είπε ότι η Γερμανία σκοπεύει να προχωρήσει με τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοδότησης για τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ροτ μιλά και για τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, για την κρίση στην Ουκρανία, την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την ανεργία και τη φτώχεια στην Ευρώπη αλλά και για τη μετανάστευση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αναπάντεχους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες (Ουκρανία, απειλή Ισλαμικού Κράτους). Πώς αυτά τα δύο επηρεάζουν τη σταθερότητα της ΕΕ και τι μπορεί να γίνει;

Απ. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η ΕΕ, πρέπει να έχουν ένα ενιαίο μέτωπο όταν τα σύνορα μετακινούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και όταν χρησιμοποιείται επιθετικότητα κατά των γειτονικών χωρών.
Αυτό παραβιάζει κατάφωρα τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας.

Επίσης, δεν πρέπει να κοιτάμε αλλού όταν υπάρχει απάνθρωπη βία και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μιλάμε με μία φωνή εκτός της ΕΕ και να κάνουμε το παν για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της πολιτικής γειτονίας μας. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια δημοκρατικά ισχυρή Ευρώπη που σέβεται το κράτος δικαίου και επιδεικνύει την αλληλεγγύη της. Ό, τι πράττουμε πρέπει πάντα να είναι βασισμένο στις κοινές αξίες μας.

Ερ. Πιστεύετε ότι το ΙΚ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και αν ναι, τότε θεωρείτε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των Ισλαμιστών που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο;
Απ. Πρέπει να αναλύσουμε διεξοδικά τι κρύβεται πίσω από αυτές τις απειλές για την κοινωνία μας. Ποιοι είναι αυτοί οι νεαροί άνδρες οι οποίοι έχουν ως στόχο τη συμμετοχή στη λεγόμενη Τζιχάντ και ποιος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή, αν επιστρέψει στην Ευρώπη;
Συχνά έχει να κάνει κυρίως με την αποτυχία της διαδικασίας ενσωμάτωσης παρά με τη μεταναστευτική πολιτική. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία θέση στην Ευρώπη για βίαιους φονταμενταλιστές. Δεν πρέπει να βλέπουμε τη μετανάστευση μόνο ως απειλή, αλλά και ως μια ευκαιρία για να έχουμε μια δυναμική και ανοιχτή κοινωνία. Φυσικά, τα εγκλήματα του ΙΚ μας επιτάσσουν να επικεντρωθούμε σε πολύ σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια ανοιχτή Ευρώπη της οποίας η μεταναστευτική πολιτική βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης είναι προς το δικό μας συμφέρον.

Ερ. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τέλος. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει σύντομα τεράστια προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα, η ανεργία στην ΕΕ και η φτώχεια αυξάνονται. Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ;

Απ. Ανησυχώ για τα πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας και την κοινωνική δυστυχία κάποιων πολιτών. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην κορυφή της ατζέντας της, κάτι που υποστηρίζουμε ολόψυχα. Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ευρώπη έχουν επιτευχθεί αρκετά. Το επίπεδο του χρέους στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί στο μισό και πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν συχνά πολύ οδυνηρές για τον κόσμο. Ωστόσο, σε εκείνες τις χώρες οι οποίες υιοθέτησαν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε τώρα να δούμε τις πρώτες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στην Ελλάδα φέτος σημειώθηκε η καλύτερη τουριστική σεζόν όλων των εποχών. Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά. Για αυτό το λόγο, πρέπει τώρα η πρώτη μας προτεραιότητα να είναι η πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και πάνω απ `όλα η κοινωνική συνοχή.

Ερ. Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κύπρο; Επίσης, πείτε μας εάν η Γερμανία σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας σε διάφορους τομείς.

Απ. Ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου είναι να πάρω μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Προς αυτό το σκοπό, θα πραγματοποιήσω συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους δύο διαπραγματευτές. Επίσης, θα συναντήσω τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους , η οποία κατά την άποψή μου επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο. Επίσης, να σας πω ότι ανησυχώ για τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι, θα πραγματοποιήσω συναντήσεις με νέους Κύπριους και άλλους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσω μαζί τους το θέμα της ανεργίας των νέων και την κατάσταση των μεταναστών. Έρχομαι στην Κύπρο για να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ένας τρόπος με τον οποίο σκοπεύουμε να προχωρήσουμε είναι με τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοδότησης για τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Στη Γερμανία, παρόμοιοι οργανισμοί αποδείχθηκαν πολύ επιτυχείς.

Ερ. Πώς θα αξιολογούσατε σήμερα τις πιθανότητες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ σε σχέση με την άρνηση της Άγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και την Κύπρο όπως αυτές αναφέρονται ξεκάθαρα στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας;

Απ. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Τουρκία περαιτέρω προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οι θρησκευτικές ελευθερίες, η ελευθερία της άποψης και των ΜΜΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένταξη στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων πάνω σε αυτά τα θέματα, τα οποία είναι καίριας σημασίας, αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα. Δυστυχώς, αυτή η αναμενόμενη απόφαση μπλοκάρεται, παρά το ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Πρόσφατα, η Τουρκία εκπλήρωσε μια προϋπόθεση – κλειδί με τη συμφωνία επανένταξης. Αυτό το βήμα, πρέπει να τύχει αναγνώρισης. Φυσικά, η Τουρκία, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό περιλαμβάνει και την πλήρη εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Άγκυρας.

Ερ. Ποια είναι η θέση του Βερολίνου στο Κυπριακό και πώς βλέπει τις τουρκικές απειλές κατά της κυπριακής ΑΟΖ;

Απ. Είναι θετική εξέλιξη το ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έχουν επιτέλους ξαναρχίσει. Είναι καιρός για λύση. Και οι δύο πλευρές οφείλουν να συνεχίσουν να εργάζονται όσο το δυνατό πιο σκληρά προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις με τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. `Αϊντα την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο υπογράμμισαν εκ νέου το πόσο σημαντικό είναι να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να επιβαρύνονται άσκοπα. Κατά την άποψή μας, ο ΟΗΕ είναι το σωστό μέρος για να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.