Γερμανός Υπουργός Υγείας: «Σπάσαμε το τρίτο κύμα, αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

«Καταφέραμε να “σπάσουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά όχι και να το ξεπεράσουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ζήτησε από τους πολίτες προσοχή και τήρηση των κανονισμών ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (24 Μαΐου), ενώ δεσμεύθηκε για εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού «εντός των επόμενων εβδομάδων». Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, υποσχέθηκε εμβολιασμό για όλους πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά «όχι θαύματα».

«Απολαύστε τη γιορτή και την αργία, ας απολαύσουμε μαζί αυτές τις μέρες, αλλά ας παραμείνουμε ταυτόχρονα και προσεκτικοί», σημείωσε ο κ. Σπαν με το βλέμμα στις ενδεχόμενες σύντομες αποδράσεις των Γερμανών και στις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις των προσεχών ημερών. Στο ίδιο πνεύμα, υπενθύμισε ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού προχωρά, αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση το 39%, αλλά μόνο το 13,1% έχει ολοκληρώσει την διαδικασία, ενώ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία πάντως, το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα γίνουμε και ακόμη πιο ευέλικτοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην επικείμενη από τις 7 Ιουνίου κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, αλλά έσπευσε για μία ακόμη φορά να περιορίσει τις προσδοκίες των πολιτών για άμεσο εμβολιασμό. «Δεν μπορούν όλοι να βρουν αμέσως ραντεβού για εμβόλιο», δήλωσε και ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να μην σπεύδουν μαζικά στα ιατρεία. «Αν πρέπει να θυμώσετε με κάποιον, θυμώστε μαζί μου και όχι με τους εργαζόμενους στα ιατρεία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό.

«Θα έχουμε πάντως προσφέρει σε όλους τους Γερμανούς την ευκαιρία να εμβολιαστούν αρκετό καιρό πριν από τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε πλέον για εβδομάδες, όχι για μήνες», συνέχισε ο κ. Σπαν και απηύθυνε έκκληση για υπομονή και κατανόηση.

Από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ
εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των κρουσμάτων, τα οποία περιορίζονται πλέον σταθερά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η υποχώρηση των κρουσμάτων «γίνεται επιτέλους εμφανής και στα νοσοκομεία», σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι περίπου 1.300 θάνατοι την εβδομάδα είναι τρομακτικός αριθμός» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για τήρηση των κανόνων προστασίας. «Θεωρώ εσφαλμένες τις αποφάσεις ή ακόμη και τις σκέψεις για υπερβολική χαλάρωση», ανέφερε και παρομοίασε τον κίνδυνο εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων με ένα μπαλόνι, το οποίο προσπαθεί κάποιος να κρατήσει κάτω από την επιφάνεια του νερού και ξαφνικά το απελευθερώνει.

Τόσο ο κ. Βίλερ όσο και ο κ. Σπαν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη συζήτηση για κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα καταστήματα σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η Κάτω Σαξονία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες τακτικές». «Εγώ πάντως θα φοράω για πολύ καιρό ακόμη μάσκα. Η χρήση της είναι εκνευριστική, αλλά διαχειρίσιμη. Ας μην επιτρέψουμε η ανυπομονησία μας να εξελιχθεί σε απερισκεψία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι θα είναι διαθέσιμο «στο δεύτερο μισό του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή εντός των προσεχών εβδομάδων», και διευκρίνισε ότι θα παραμείνει σε ισχύ – και για το εξωτερικό – το «κίτρινο βιβλιάριο» εμβολίων που χρησιμοποιεί η χώρα. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι και φέτος θα κάνει διακοπές εντός Γερμανίας.