Γερμανοί πανηγύριζαν βλέποντας κέντρο μεταναστών να καίγεται

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί νέο κρούσμα ξενοφοβίας που καταγράφηκε στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας. Περαστικοί υποδέχθηκαν με επευφημίες πυρκαγιά σε κατάλυμα που επρόκειτο να στεγάσει πρόσφυγες.

Πυρκαγιά σε κατάλυμα που επρόκειτο να στεγάσει πρόσφυγες σημειώθηκε στην κωμόπολη Μπάουτσεν της Σαξονίας (βρίσκεται κοντά στη Δρέσδη και αριθμεί περί τις 40.000 κατοίκους).

Και ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών να κάνουν λόγο για εμπρησμό, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι όταν έφτασε στο σημείο η πυροσβεστική είχαν μαζευτεί και αρκετοί περαστικοί που επιδοκίμαζαν την πυρκαγιά, φωνάζοντας συνθήματα κατά των προσφύγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν περίπου 20 με 30 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων επιχείρησαν μάλιστα να εμποδίσουν την κατάσβεση. Κάποιοι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και σχολίαζαν την πυρκαγιά “με υποτιμητικές αναφορές ή με απροκάλυπτη ικανοποίηση”, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Από την πυρκαγιά πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς.

“Δεν είναι άνθρωποι, είναι εγκληματίες”

Το χθεσινοβραδινό περιστατικό έρχεται μόλις δυο μέρες μετά το συμβάν που καταγράφηκε στο Κλάουσνιτς (870 κάτοικοι), που βρίσκεται επίσης στο κρατίδιο της Σαξονίας. Λεωφορείο που μετέφερε το βράδυ της Πέμπτης 15 περίπου πρόσφυγες στο εν λόγω χωριό έτυχε “θερμής υποδοχής” από ομάδα κατοίκων που μπλόκαραν την είσοδο του κέντρου υποδοχής προσφύγων που επρόκειτο να τους στεγάσει. Η ομάδα των 100 περίπου ατόμων φώναζε συνθήματα κατά των προσφύγων με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να παραμείνουν έντρομοι για δυο περίπου ώρες μέσα στο λεωφορείο.

Έντονες επικρίσεις δέχεται η αστυνομία μετά το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και το οποίο δείχνει αστυνομικό να τραβάει με τη βία ένα φοβισμένο προσφυγόπουλο από το λεωφορείο για να το οδηγήσει μέσα στο κτίριο. Οι αρχές υπεραμύνθηκαν του τρόπου που χειρίστηκαν την κατάσταση, τονίζοντας ότι ήταν “απολύτως αναγκαίο”. Η αστυνομία επιρρίπτει μάλιστα συνυπαιτιότητα και στους πρόσφυγες κατηγορώντας ορισμένους από αυτούς ότι προκάλεσαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί με διάφορες άσεμνες χειρονομίες.

Με σκληρή γλώσσα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ καταδίκασε το ξενοφοβικό περιστατικό στο Κλάουσνιτς. “Αυτοί που τα κάνουν αυτά δεν είναι άνθρωποι. Είναι εγκληματίες”, είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.