Γερμανικό “όχι” στους Παλαιστινίους, με προυποθέσεις οι Βρετανοί

Δεν θα ψηφίσει το αίτημα της Παλαιστίνης για το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ,η Γερμανία όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διατηρώντας τις καλές, οικονομικές  σχέσεις με το Ισραήλ, το Βερολίνο. «Η Γερμανία δεν θα εγκρίνει αυτό το αίτημα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται έντονες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε μια κοινή στάση.

Από την πλευρά της η Βρετανία μελετά το ενδεχόμενο αποχής από τη ψηφοφορία όπως επεσήμανε ο βρετανός υπουργός
Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

«Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα να ψηφίσουμε υπέρ της απόφασης, αν δούμε ότι οι Παλαιστίνιοι προσφέρουν δημόσια εγγυήσεις» σε κάποια θέματα, κυρίως όσον αφορά την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Χέιγκ μιλώντας στους Βρετανούς βουλευτές.

Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο «πραγματικός κίνδυνος» είναι να κινδυνέψει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αν χρησιμοποιηθούν «οι λάθος λέξεις» στην απόφαση της αυριανής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Γι’ αυτό το λόγο η Βρετανία ζήτησε περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αν το Λονδίνο λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις και αν γίνουν τροποποιήσεις στο κείμενο της απόφασης, τότε ενδέχεται να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος των Παλαιστινίων, κατέληξε ο Χέιγκ.