Γερμανία: Πώς ο ποταμός Ρήνος απειλεί την οικονομία της χώρας

Ο καύσωνας που πλήττει τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, φαίνεται ότι σταδιακά αποκτά και οικονομική διάσταση, όπως προειδοποιεί η Berenberg Bank, σε report που δημοσίευσε σήμερα το πρωί προς τους πελάτες της.

Κι αυτό, οφείλεται κυρίως στα χαμηλά επίπεδα στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, κάτι που επηρεάζει μια σειρά κλάδους της οικονομίας, με κυριότερο όλων τις μεταφορές εμπορευμάτων.

Ο Ρήνος αποτελεί βασικό διάδρομο για τη μεταφορά άνθρακα, αυτοκινήτων, ανταλλακτικών, τροφίμων και χιλιάδων άλλων αγαθών, πολύτιμων για την οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, για κάθε έναν μήνα, στον οποίο η στάθμη των υδάτων περιορίζεται κάτω των 78 εκατοστών, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κατά περίπου 1%. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μεταφορά των αγαθών και των εμπορευμάτων.

Εάν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη και οι μεταχρονολογημένες επιπτώσεις -καθώς οι καθυστερήσεις στις μεταφορές «επιμένουν» για τουλάχιστον έναν μήνα μετά την ομαλοποίηση της στάθμης των υδάτων- ο συνολικός αντίκτυπος αυξάνεται στο 1,5%.

Γι’ αυτό, η Berenberg θεωρεί ότι το πρόβλημα με τον Ρήνο είναι πιθανό να έχει το ίδιο αρνητικό «αποτύπωμα» στην οικονομία με ό,τι συνέβη τo 2018, όταν το γερμανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας (αναπτύχθηκε μόλις κατά +1,5%).

Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Γερμανία ήδη εμφανίζει σημάδια ύφεσης, παρά το γεγονός ότι η επίσημη πρόβλεψη για το 2022 βρίσκεται στο +1,9% (επίσημη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας).

Την ίδια ώρα, η αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ως απόρροια του ουκρανικού πολέμου και της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών αποθεμάτων, ναρκοθετώντας την ικανότητα των εταιρειών να απορροφούν τις όποιες καθυστερήσεις.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων διακινούνται μέσω του Ρήνου, ο οποίος ξεκινάει από την Ελβετία και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, σε μια διαδρομή 1.300 χιλιομέτρων. Τη Δευτέρα, η στάθμη στο σημείο Kaub έπεσε στα 77 εκατοστά, το χαμηλότερο επίπεδο (για την εποχή) από το 2007.

Εάν η πτώση επεκταθεί κατά ακόμη 37 εκατοστά, η μεταφορά εμπορευμάτων θα καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις εταιρείες, προκαλώντας απανωτά σοκ στην οικονομία της Γερμανίας.