Γερμανία: Πρόστιμο 870 εκατ. ευρώ στην Daimler για νοθευμένα ντιζελοκίνητα

Γερμανοί εισαγγελείς επέβαλαν πρόστιμο στην Daimler AG ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ για «αμελής παραβίαση» σε έρευνα για την πώληση νοθευμένων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων.

Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η μητρική της Mercedes-Benz πώλησε περίπου 684.000 οχήματα που δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με δήλωση των αρχών της Στουτγάρδης και της Daimler.

Το πρόστιμο είναι το πιο πρόσφατο μετά την αυξημένη επιτήρηση που έφερε το σκάνδαλο εξαπάτησης ντίζελ της Volkswagen AG, το οποίο συνεχίζει να αντηχεί σε όλη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τέσσερα χρόνια αργότερα. Στον Διευθύνων Σύμβουλο της Volkswagen, Herbert Diess και στον πρόεδρο Hans Dieter Poetsch απαγγέλθηκαν την Τρίτη κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς στη Γερμανία, καθώς δεν κατάφεραν να ενημερώσουν έγκαιρα τους επενδυτές σχετικά με τις νοθευμένες μηχανές.

Οι αρχές της Στουτγάρδης, των κεντρικών της Daimler, άρχισαν την έρευνα νωρίτερα φέτος. Η μονάδα Porsche της Volkswagen το Μάιο διευθέτησε μια δικαστική υπόθεση για 535 εκατομμύρια ευρώ και ο προμηθευτής ανταλλακτικών Robert Bosch GmbH συμφώνησε να πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ.

Η Daimler επιβεβαίωσε το guidance, λέγοντας ότι το πρόστιμο δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου.