Γενικό Σχέδιο Υγείας: ‘Ωρα υλοποίησης δεσμεύσεων

Της Σταυρούλας Χατζηγιάννη *

Γενικό Σχέδιο Υγείας: ένα θέμα που έχει γίνει, δικαιολογημένα, το αμέσως επόμενο πιο σημαντικό θέμα μετά από το κυπριακό. Η υγεία του λαού, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε στο ΑΚΕΛ, ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης αυτού του κράτους, το τελευταίο διάστημα περνά πολύ δύσκολα. Ενώ το ΓΕΣΥ ήταν Μνημονιακή υποχρέωση, η κυβέρνηση αυτή κατάφερνε κάθε φορά να το μεταθέτει και να το βγάζει από προτεραιότητα της.

Τώρα, επειδή φαίνεται άρχισε και η προεκλογική εκστρατεία και πρέπει αυτός ο Πρόεδρος να δείξει έργο στο εσωτερικό, φώναξε διάφορους εμπλεκόμενους φορείς στο Προεδρικό για να ακούσει τις απόψεις τους. Δυστυχώς, όμως αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί να πράξει, στην Σύσκεψη των Αρχηγών το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή να ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, έμειναν έπεα απτερόεντα!

Ως ΑΚΕΛ, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο, να ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, γιατί δεν νοείται αυτονόμηση τους, χωρίς να είναι δυναμωμένα, στελεχωμένα με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Με νύχια και με δόντια κρατούνται οι γιατροί να μην αποχωρήσουν, οι νοσηλευτές και οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ οι ασθενείς, τα κύρια θύματα, ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Και τι κάμνει η κυβέρνηση;

Ο Πρόεδρος τρέχει να συμμαζέψει, τα όσα «χαλά» με τις αποφάσεις του ο Υπουργός Οικονομικών που ζητά από τη Βουλή, αποδέσμευση €400.000 για άλλη μια μελέτη για το ΓΕΣΥ, ενώ υπάρχει επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη από την καλύτερη εταιρεία μελετών στον κόσμο, Mercer.

Ο Υπουργός Υγείας, επιμένει ότι θέλει να κάνει οργανισμό δημοσίου δικαίου για τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια, ενώ το ΑΚΕΛ, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια του κρατικού τομέα. Και το αποκορύφωμα όλων, είναι ότι μας λένε, πως η μπάλα είναι στη Βουλή για ψήφιση των εκκρεμούντων Νομοσχεδίων. Ναι, τα νομοσχέδια βρίσκονται στην Βουλή και έχει τελειώσει η κατ΄άρθρο συζήτηση τους αλλά βασικά θέματα, όπως είναι το εργασιακό καθεστώς των αυτονομημένων πλέον δημοσίων νοσηλευτηρίων και το ποσοστό εισφορών, δεν έχουν συμφωνηθεί. Και δεν είναι ευθύνη της Βουλής να το κάνει αυτό. Θα έπρεπε να καλεστούν οι κοινωνικοί εταίροι από τον Υπουργό Υγείας, για τελική συμφωνία και μετά η συμφωνία αυτή να έρθει στη Βουλή για έγκριση ή απόρριψη. Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναλογία έχει συμφωνηθεί στο υφιστάμενο νόμο για το ΓΕΣΥ από το 2001. Και σ΄αυτή την αναλογία οι εργοδότες θα πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό, πράγμα που θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο. Ιδιαίτερα κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος μας! Επιπλέον έχουμε το θέμα των συμπληρωμών, ένα ακόμα μεγάλο θέμα που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και εμάς, ως ΑΚΕΛ, μας ανησυχεί. Οι συμπληρωμές πρέπει να υπάρχουν ως μέτρο μη κατάχρησης, αλλά ως προς τον προσωπικό γιατρό, αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικό για επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό για θέματα πρόληψης. Πόσα θα καλούνται να πληρώσουν οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτες ομάδες και οι χρόνιοι ασθενείς που θα κάνουν χρήση το σύστημα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός;

Ως ΑΚΕΛ, ζητούμε από τον Πρόεδρο να ενισχύσει οικονομικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να αυτονομηθούν, γιατί όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου λειτουργούν Εθνικά Σχέδια Υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά τους. Το ΑΚΕΛ, είναι έτοιμο να συμβάλει προς την υλοποίηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το οποίο να υπενθυμίσω προγραμματίζεται να εφαρμοστεί το 2020, και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Ας πράξει και η κυβέρνηση τα ανάλογα.

*Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
συντονίστρια Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ