Γενικός Εισαγγελέας για Οικονομία: Οι υπαίτιοι έχουν διαφανεί αλλά δεν έχουν αναλάβει ευθύνες

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Ενημέρωση” του Άλφα ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης και μίλησε για την οικονομική καταστροφή.

Ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς για το βιβλίο του τέως διοικητή της Κεντρική Τράπεζα, Πανίκου Δημητριάδη απάντησε λέγοντας πως “Εξαιτίας των συζητήσεων των τελευταίων ημερών, έχει αναδειχθεί για ακόμη μια φορά ένα συμπέρασμα. Και υπαίτιοι υπάρχουν και αίτια υπάρχουν τα οποία είναι γνωστά απλός γίνεται μια αντιπαράθεση ποιος φταίει για το τι και ποιος φταίει περισσότερο από τον άλλον. Αλλά και τα αίτια και οι υπεύθυνοι είναι γνωστά και να υπενθυμίσω ότι, είχε διοριστεί και ερευνητική επιτροπή η οποία κατέληξε σε ένα ογκώδες πόρισμα. Να υπενθυμίσω πως η επιτροπή θεσμών και αξιών εξέδωσε την δική της έκθεση και επιρρίπτει ευθύνες και για την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήτο και για το θέμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και πράξεις και απραξίες. Είναι όλα εκεί. Γιαυτό ας μην προσπαθούμε να αποπροσανατολίσουμε και να υποθέσουμε στους ώμους άλλων εκείνων δηλαδή που έχουν αναλάβει το έργο της αστυνομικής διερεύνησης, του οποίου η εμβέλεια είναι παρά πολύ περιορισμένη. Δεν είναι σκοπός αυτών των ερευνών η διακρίβωση ενόχων και αιτιών για την καταστροφή. Είναι άλλο έργο και έχει γίνει”.

Παράλληλα σημείωσε ότι αύριο θα ενημερώσει την Βουλή καθώς έχει κληθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών του Επιτρόπου Διοίκησης και στην παρουσία και των ίδιων των ανακριτών οι οποίοι “θα ενημερώσουν την Βουλή στο ποιες υποθέσεις έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα, ποιες έχουν καταλήξει στα δικαστήρια, ποιες έχουν αρχειοθετηθεί επειδή διακριβώθηκε πως δεν υπάρχουν ευθύνες, ποιες συνεχίζονται ακόμα να ερευνώνται και ποιες υπολείπονται να ερευνηθούν”.

Ερωτηθείς για την περίοδο του κουρέματος και στο ποιοι ευθύνονται και πως φτάσαμε μέχρι εκεί και αν οι έρευνες της Αστυνομίας φτάνουν μέχρι εκεί, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως “φτάνουν μέχρι εκεί αλλά παραλήψεις και πολιτικές ευθύνες δεν απασχολούν αυτή την ανακριτική ομάδα”. Εάν ο κ. Δημητριάδης είναι πρόσωπο στο οποίο θα γίνει έρευνα τόνισε πως “τέτοια πρόσωπα που είναι θεσμοί θα μπορούσαν να είναι υπό διερεύνηση με την έννοια ως προς το κατά πόσο η εποπτεία η οποία θα έπρεπε να ασκούν, ασκήθηκε ή όχι και αν δεν ασκήθηκε, αν είναι τέτοιας φύσης ώστε να οδηγεί ενδεχόμενα σε ποινική ευθύνη”.

“Να μην περιμένουν κάποιοι θαύματα και να μην περιμένουν, όπως έχουν επενδύσει, ότι θα διαφανούν οι υπαίτιοι για την οικονομική καταστροφή. Οι υπαίτιοι υπάρχουν, έχουν διαφανεί, απλώς επειδή κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, πολιτικές και άλλες, προσπαθούν αν μου επιτρέπεται και αποπροσανατολίσουν και να στρέψουν την προσοχή αλλού ότι ξέρετε οι υπαίτιοι είναι εκεί θα τους βρει ο εισαγγελέας, θα τους βρει η Αστυνομία. Δεν είναι έτσι. Επαναλαμβάνω πως η έρευνα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Και κάποιοι αξιοποιούν αυτό τον παράγοντα έτσι ώστε να κτυπήσουν και τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι ακόμα να βρει του υπαίτιους, ότι δεν έκανε τίποτα. Όλα αυτά είναι κοροϊδίες” σημείωσε.

Δείτε το απόσπασμα: