Γενετική εξέλιξη φυλής! Αντέχουν 13 λεπτά κάτω από το νερό – Βουτούν μέχρι 70 μέτρα!

Αξιοσημείωτη γενετική εξέλιξη σε ινδονησιακή φυλή. Έχουν 50% μεγαλύτερες σπλήνες από τον μέσο όρο. Κάτι που τους επιτρέπει να κρατούν την αναπνοή τους για 13 λεπτά όταν καταδύονται στο νερό.

Τα μέλη της φυλής Bajau που για περισσότερα από 1.000 χρόνια περιπλανώνται στις θάλασσες της νότιας Ασίας είναι διάσημοι για την εξαιρετική ικανότητά τους να κρατάνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα την αναπνοή τους.

Το γεγονός ότι οι σπλήνες τους είναι κατά 50% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο τους επιτρέπει να κάνουν καταδύσεις σε βάθος μεγαλύτερο των 61 μέτρων και να κρατούν την αναπνοή τους ακόμα και για 13 λεπτά. Η γενετική αλλαγή που ανακαλύφθηκε στη φυλή Bajau είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα ανθρώπινης προσαρμογής στις βαθιές καταδύσεις. Απίστευτες ικανότητες στον βυθό

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, η φυλή Bajau, γνωστή και ως Sea Nomads, έχει περιπλανηθεί στις θάλασσες της νότιας Ασίας. Τώρα που τα μέλη της εγκαταστάθηκαν στα νησιά της Ινδονησίας είναι διάσημα για την εκπληκτική τους δυνατότητα να κρατάνε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την αναπνοή τους.

Τα μέλη της φυλής μπορούν να βουτήξουν μέχρι και τα 70 μέτρα και καθώς ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται το αίμα κατευθύνεται στα ζωτικά όργανα και η σπλήνα συστέλλεται για την έγχυση οξυγονωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία.

Η σύσπαση της σπλήνας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα κατά 90%. «Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη σπλήνα όσον αφορά τη φυσιολογία και τη γενετική» σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας Melissa llardo. Επειδή τα μέλη της φυλής Bajau δεν καταδύεται ανταγωνιστικά δεν είναι ακριβές πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό. Ένα μέλος της φυλής είπε στη Melissa llardo ότι κάποτε είχε μείνει για 13 λεπτά στο νερό.